Osterøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med Osterøy (ø).
Osterøy
Våben Kort
Osterøys kommunevåben Osterøys beliggenhed
Fakta om Osterøy
Kommunenummer: 4630
Fylke: Vestland
Kommunesæde: Lonevåg
Areal: 254 km²
Indbyggere: 8.152 (1. januar 2023)
Politik
Borgmester: Lars Fjeldstad (fra 2019) Rediger på Wikidata
Websted: www.Osteroy.kommune.no
Osterøy på Commons
Brøknipa (Bruviknipa) 822 m.o.h.
Osterøybroen over Sørfjorden
Udsigt over Veafjorden fra Osterøys første bro over Kallestadsundet

Osterøy er en kommune i Vestland fylke i Norge. Osterøy kommune ligger på øen Osterøy, som er delt mellem kommunerne Osterøy og Vaksdal.

Byer i Osterøy kommune er Lonevåg, som er kommunecenter, Haus, Valestrandsfossen, Hamre, Fotlandsvåg, Tyssebotnen, Bruvik, Hjellvik og Hosanger. Osterøy kommune har både bro- (Osterøybroen) og færgeforbindelse (Valestrandsfossen-Breistein) med Bergen kommune. Det er 12 folkeskoler og én ungdomsskole i kommunen.

Osterøy har i dag en del alsidig og livskraftig småindustri indenfor mekanisk, møbel-, garveri- tekstil- og næringsmiddelindustri. Fiskeopdræt/-forædling er også et vigtigt erhverv. Landbrug beskæftiger omkring 300 mennesker, og tømrerfaget står også i høj kurs på Osterøy. Kommunen har i en årrække haft store underskud i budgetterne, og i 2005 blev kommunen sat under administration af Hordaland fylkeskommune.

Kommunesammenlægningen i 1964[redigér | rediger kildetekst]

Ved kommunesammenlægningen i 1964 blev dele af de tidligere kommuner Hamre, Haus, Hosanger og Vaksdal slået sammen til Osterøy kommune. Den nye fastlandskommune Vaksdal skulle alligevel have et areal på Osterøy (74 km²). I de gamle kommuner var administrationen delvis på «Osterøysiden» og delvis på «fastlandet». Hosanger kommune holdt til i et nybygget kommunehus i Mjøsdalen, mens Hamre kommune i Hamre og Bruvik kommune havde administrationen i Dale. Haus kommune havde sin administration i Indre Arna.

I den første tid var administrationen i Osterøy kommune delt, men efter intense forhandlinger blev det til slut vedtaget, at Lonevåg skulle være kommunecenter, og i 1978 stod Osterøy rådhus færdigt, og administrationen blev samlet dér.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 60°32′13″N 5°33′43″Ø / 60.53694°N 5.56194°Ø / 60.53694; 5.56194