Haakon Nyhuus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Haakon Nyhuus

Personlig information
Født 28. november 1866 Rediger på Wikidata
Trysil Kommune, Norge Rediger på Wikidata
Død 25. december 1913 (47 år) Rediger på Wikidata
Oslo, Norge Rediger på Wikidata
Far Ole Olsen Nyhus Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Leksikograf, encyklopædist, bibliotekar, forfatter, redaktør Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Haakon Nyhuus (28. november 1866 i Trysil25. december 1913 i Kristiania) var en norsk biblioteksmand.

Nyhuus tilbragte sin barndom i Sverige, tog Artium ved Kristiania Universitet 1885 og kastede sig derefter ind i tidens studenterliv og i bohêmebevægelsen. Han udgav 1888 sammen med Hans Jæger en novellesamling Kristiania-Billeder. I årene 189097 arbejdede han ved amerikanske biblioteker, hvorefter han 1898 blev ansat som bibliotekar ved det kommunale Deichmanske bibliotek i Kristiania.

I denne stilling fik han anledning til at slå til lyd for det amerikanske biblioteksvæsens metodik og en forbedret bibliografisk teknik, dels ved praktisk at iværksætte dette i sit bibliotek, dels som medlem af en departemental komité til organisation af Norges statsunderstøttede folkebogsamlinger. I årene 190205 var han Kirkedepartementets konsulent i sager angående folkebogsamlingerne.

I årene 190712 redigerede Nyhuus Illustreret Norsk Konversationsleksikon. Det Deichmanske bibliotek undergik under hans ledelse en storartet udvikling, ligesom dets organisation blev forbilledlig for andre norske biblioteker. I anledning af 25-årsjubilæet for reorganisationen blev Nyhuus portræt, malet efter fotografi af Gudmund Stenersen, i december 1923 ophængt i det Deichmanske biblioteks udlånsafdeling for populær læsning.

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | rediger kildetekst]