Hamstring

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tomme varehylder efter at bekymrede forbrugere har hamstret varer under coronavirusucbruddet i 2020.

Hamstring (fra tysk Hamstern under 1. verdenskrig) er en adfærd, hvor man køber store mængder af bestemte varer af frygt for varemangel eller prisstigning for på den måde at kunne dække behovet for disse i en fremtidig periode med mangel. Mange dyr samler forråd af mat for vinteren, for eksempel gnavere som egern og rotter. Hamsterens vane med at samle frø og anden mat i sine kinder har lagt navn til fænomenet. Det moderne menneske har ikke længere behov for at hamstre for vinteren, men kan hamstre forinden forventede naturkatastrofer, prisstigninger eller generelt ustabile tider. Hamstring basert på urealistiske forventninger om fremtiden kan være en lidelse.

Hamstring som lidelse[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Samlemani

Nogle former for hamstring hos mennesker kan gå over til at blive en lidelse, og kaldes i så fald for samlemani. Samlemani er defineret som det at samle på og ikke være i stand til at skille sig af med, værdiløse ting.[1] Samlemani har tidligere blevet anset som en en undertype af tvangslidelser, men senere forskning tyder på, at hamstring kan repræsentere et relateret, men distinkt, syndrom.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Espen Torgersen, Anders Engen Sanden (2012-02-12). "– Jeg skjønner at folk kan oppleve samlingen som en smule sær". NRK. Hentet 2012-11-28.
  2. ^ Gilliam, C. M.; Tolin (2010). "Compulsive Hoarding". Bulletin of Menninger Clinic. 74 (2): 93–121.
SamfundSpire
Denne samfundsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.