Hannah og hendes søstre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hannah og hendes søstre
Overblik
Originaltitel Hannah and Her Sisters
Genre komedie-drama
Instrueret af Woody Allen
Manuskript af Woody Allen
Medvirkende Woody Allen
Michael Caine
Mia Farrow
Carrie Fisher
Barbara Hershey
Max von Sydow
Dianne Wiest
Fotografering Carlo Di Palma
Klip Susan E. Morse Rediger på Wikidata
Musik af Johann Sebastian Bach Rediger på Wikidata
Produceret af Robert Greenhut
Distributør Orion Pictures Corporation
Udgivelsesdato 7. februar 1986 (USA)
26. september 1986 (DK)
Censur Alle Tilladt for alle
Længde 103 min
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget 6.400.000$
Nomineringer og priser
Oscar for bedste mandlige birolle,
Oscar for bedste kvindelige birolle,
National Board of Review: Top Ten Films,
Oscar for bedste originale manuskript Rediger på Wikidata
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Hannah og hendes søstre (engelsk originaltitel: Hannah and Her Sisters) er et amerikansk komedie-drama fra 1986 skrevet og instrueret af Woody Allen. Filmen fortæller om en farverig families relationer over en periode på to år med start og slut på en thanksgiving-middag for hele familien. I centrum af historien er Hannah, spillet af Mia Farrow, hendes mand Elliot (Michael Caine) og hendes søstre Lee (Barbara Hershey) og Holly (Dianne Wiest).

Filmen er en af Woody Allens mest succesfulde med en indtjening på over $40 millioner alene i USA.[1] Filmen har også modtaget en stribe priser, blandt andet tre Oscars samt i Danmark Bodilprisen for bedste amerikanske film i 1987.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Den succesrige skuespiller Hannah og hendes mand Elliot inviterer den store familie til thankgiving-middag. Hannah er også i privatlivet den i familien med størst succes og derfor det naturlige omdrejningspunkt. Hendes søster Lee har i nogle år haft et forhold til den misantropiske maler Frederick (Max von Sydow), men han er begyndt at kede hende, og hun indleder nu et forhold til Elliot, der føler sig følelsesmæssigt underlegen i forhold til Hannah. Lee forlader i den forbindelse Frederick, der efterhånden må indse, at han har været afhængig af Lee.

Holly, Hannahs anden søster, har ikke succes som skuespiller og prøver i stedet kræfter med cateringbranchen. Her oplever hun endnu et nederlag i kappestrid med sin tidligere kollega April (Carrie Fisher) om både kunder og den samme mand, David (Sam Waterston). I stedet finder hun trøst hos den hypokondriske tv-producer Mickey (Woody Allen), der i øvrigt er Hannahs eksmand. Holly forsøger sig som forfatter og låner penge af Hannah i den forbindelse; hendes skriverier er et portræt af Hannah og Elliot, men da Hannah er nysgerrig efter at høre mere, dropper Holly den bog og skriver i stedet en historie baseret på hendes eget liv. Da hun viser den til Mickey, er han meget imponeret og hjælper hende med at få den filmatiseret.

En sidehistorie fortæller om de tre søstres forældre (Maureen O'Sullivan og Lloyd Nolan), der kæmper med moderens lejlighedsvise alkoholisme.

Ved filmens anden thankgiving-middag er Elliot og Lees affære overstået, og som en krølle på filmen ser man situationen yderligere et år senere, hvor de tre søstre, der undervejs i det første år i filmen får problemer deres indbyrdes forhold, igen er bedste venner, og Holly er gravid med Mickeys barn – skønt han egentlig var impotent.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Box office / business". imdb.com. Hentet 2011-02-02.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Priser
Foregående:
Den røde rose fra Cairo
Bodilprisen for bedste amerikanske film
1987
Efterfølgende:
Down by Law