Hans Lynge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Hans Louis Abel Lynge (6. september 1906 i Godthåb2. juli 1988 i Haderslev) var en grønlandsk digter, maler og billedhugger. Han var tidligere kateket og politiker.

Han blev uddannet lærer ved seminariet i Nuuk i 1927. Sin litterære debut fik han i 1934, med dramaet TigorKârâ pissarâ.

Hans sang Nuilersup qilaap seqinersuata, skrevet til skuespillet Nunaga asavdlugo i 1935[1], optræder i Højskolesangbogen under den danske titel Som en morgen, når solen står strålende op.

Som politiker ønskede han Grønland selvstændighed, og hans bøger og kunst var gerne provokerende over for dette. Det er siden blevet skrevet flere bøger om ham. Han etablerede Grønlands første kunstskole, og var leder af den i en årrække.

Han blev Ridder af Dannebrog i 1972.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kunstner Stub
Denne kunstnerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington.jpg Artiklen om politikeren Hans Lynge kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.
  1. ^ Nordiske sange – en nordisk folkehøjskolesangbog