Hastighedsbegrænsning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hastighedsbegrænsninger i Danmark
Automatisk hastighedskontrol

Hastighedsbegrænsning er den maksimale hastighed et køretøj må køre med på den pågældende strækning. Oftest findes en generel fastsat hastighed i færdselsloven. Denne kan der afviges fra, hvis forholdene tillader det, og den nye hastighedsbegrænsning vil blive gjort synlig for bilisterne ved skiltning.

Alternativt kan der benyttes aktiv hastighedsbegrænsning, hvor fysiske installationer medvirker til at farten sættes ned. Det kan være fartbump, chikaner eller rumlestriber i vejbanen. Disse benyttes ofte ved indkørsel i beboelseskvarterer, hvor man ønsker at gøre det umuligt at køre hurtigt.

Danske forhold[redigér | redigér wikikode]

I Danmark drejer det sig for almindelige personbiler om 130 km/t på motorveje, 80 km/t udenfor byområder og 50 km/t i byområder. Last- og varebiler, der vejer mere end 3.500 kg må, højest køre 80 km/t på motorveje samt motortrafikveje.

Generelle hastighedsbegrænsninger blev indført i Danmark 14. marts 1974 efter at have været afskaffet siden 1953. Genindførelsen skete pga. oliekrisen og satte grænserne til 110 km/t på motorveje, 90 km/t udenfor byområder og 60 km/t i byområder. I 1979 sænkedes motorvejshastigheden yderligere til 100 km/t. I 1985 blev grænsen i byområder sænket til 50 km/t. I 1992 blev grænsen igen sat op til 110 km/t på motorveje og 30. april 2004 blev grænsen hævet til 130 km/t – dog med mange lokale begrænsninger til 110 eller mindre.

Teknisk hastighedsbegrænsning[redigér | redigér wikikode]

I mange vare- og lastvogne er det lovpligtigt at have en hastighedsbegrænser installeret. I Danmark skal stort set alle biler over 3500 kg tilladt totalvægt være begrænset til maksimalt 90 km/t. I visse motorkraftige personbiler findes en lignende elektronisk hastighedsbegrænser. Det drejer sig især om biler fra Audi, BMW og Mercedes-Benz, som har indvilliget i frivilligt at begrænse deres biler til 250 km/t.

TrafikStub
Denne trafikartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.