Havesanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Havesanger
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Passeriformes (Spurvefugle)
Familie Sylviidae (Sylviasangere)
Slægt Sylvia
Art S. borin
Videnskabeligt artsnavn
Sylvia borin
(Boddaert 1783)
Hjælp til læsning af taksobokse
Cuculus canorus canorus + Sylvia borin borin

Havesangeren (Sylvia borin) er en 14 centimeter stor spurvefugl. der er udbredt i næsten hele Europa og i et bælte ind i det vestlige Asien. I Danmark er havesangeren en almindelig ynglefugl, dog ikke i Vestjylland hvor nåleskovene er i overtal. Den foretrækker åbne løvskove, parker og gamle haver, så længe der er tæt krat og buskadser. Da den er en sky fugl, indtager havesangeren helst sin føde mellem grenene i buske og træer, og kun i det tidlige forår før løvspring er den let at få øje på.

Kendetegn[redigér | rediger kildetekst]

Havesangerens fjerdragt er uden karakteristiske kendetegn: den er gråbrun på oversiden og gråhvid på undersiden. Derimod kan den med nogen øvelse kendes på sangen, der er en langstrakt pludren på 3 til 10 sekunder. De dybe velklingende toner kan minde om hurtig solsorte-sang, og er af nogle kaldt "solsort-i-galop". Sangen kan også minde om de indledende toner hos munken.

Ynglepladser[redigér | rediger kildetekst]

Havesangeren bygger sin rede mellem høje urter eller lavtliggende i buskads. Der udklækkes to kuld æg årligt. Fra begyndelsen af juni måned lægges 5 æg, der udruges i en periode på 12-14 dage. Efter yderligere 10-12 dage er ungerne flyvefærdige.

Bornholm[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark er havesanger særlig almindelig på Bornholm, hvor det er den almindeligste sanger og med en bestandstæthed, der er fire gange højere end i resten af landet.

Føde[redigér | rediger kildetekst]

Havesangerens foretrukne føde er insekter som den finder langs blade og grene, men den indtager også en del bær.

Kilde/Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

FuglSpire
Denne artikel om fugle er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.