Havesanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Havesanger ?
Sylvia borin (Örebro County).jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Aves (Fugle)
Orden: Passeriformes (Spurvefugle)
Familie: Sylviidae (Sylviasangere)
Slægt: Sylvia
Art: S. borin
Videnskabeligt artsnavn
Sylvia borin
(Boddaert 1783)

Havesangeren (Sylvia borin) er en 14 centimeter stor spurvefugl. der er udbredt i næsten hele Europa og i et bælte ind i det vestlige Asien. I Danmark er havesangeren en almindelig ynglefugl, dog ikke i Vestjylland hvor nåleskovene er i overtal. Den foretrækker åbne løvskove, parker og gamle haver, så længe der er tæt krat og buskadser. Da den er en sky fugl, indtager havesangeren helst sin føde mellem grenene i buske og træer, og kun i det tidlige forår før løvspring er den let at få øje på.

Kendetegn[redigér | redigér wikikode]

Havesangerens fjerdragt er uden karakteristiske kendetegn: den er gråbrun på oversiden og gråhvid på undersiden. Derimod kan den med nogen øvelse kendes på sangen, der er en langstrakt pludren på 3 til 10 sekunder. De dybe velklingende toner kan minde om hurtig solsorte-sang, og er af nogle kaldt "solsort-i-galop". Sangen kan også minde om de indledende toner hos munken.

Ynglepladser[redigér | redigér wikikode]

Havesangeren bygger sin rede mellem høje urter eller lavtliggende i buskads. Der udklækkes to kuld æg årligt. Fra begyndelsen af juni måned lægges 5 æg, der udruges i en periode på 12-14 dage. Efter yderligere 10-12 dage er ungerne flyvefærdige.

Bornholm[redigér | redigér wikikode]

I Danmark er havesanger særlig almindelig på Bornholm, hvor det er den almindeligste sanger og med en bestandstæthed, der er fire gange højere end i resten af landet.

Føde[redigér | redigér wikikode]

Havesangerens foretrukne føde er insekter som den finder langs blade og grene, men den indtager også en del bær.

Kilde/Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Fugl Stub
Denne artikel om fugle er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.