Heksering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En heksering om et træ.

En heksering er en naturligt forekommende ring f.eks. af dødt græs pga. svampe i ringformation. Fra tid til anden kan svampens frugtlegeme eller paddehatte også ses. Svampens mycelium kan gå flere meter under jorden. Den karakteristiske ringform opstår, fordi svampen lever af uomsat, vissent græs. Når den første, runde flade er renset for fødeemner, vokser svampens mycelium ud og væk derfra, sådan at området inden for kredsen efterlades, mens svampen er mest aktiv langs ringens yderside.

Hekseringe kan også være lavet af rådyrenes parringsleg.

Der findes mange svampe, som viser sig i ringformation f.eks. elledans-bruskhat, mark-champignon og kæmpe-tragthat, der alle er spiselige.

I engelsk og nordisk folklore er det blevet overleveret at det var elverne som dansede i ring, så græsset blev ødelagt. Anden mytologi har angivet at årsagen er lynnedslag.

Det danske navn for Heksering kommer af at man i gamle dag i bl.a. Danmark samt Tyskland troede man, at det var hekse der dansede på græsset om natten, og fik det til at gå ud.

På sportspladser og golfbaner betragtes hekseringe som skadegørende, fordi uregelmæssigheder i grønsværen skaber ulige konkurrencebetingelser og hindrer fair play. Det er dog yderst vanskeligt at bekæmpe svampene, da myceliet er så dybt ned i jorden. Som forebyggelse anbefales omhyggelig græspleje med årlig vertikalskæring.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

NaturvidenskabStub
Denne naturvidenskabsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.