Heksesabbat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Heksesabbat eller -messe tolket af Johann Jakob Wick (1522–1588). På tegningen er Djævelen placeret på en trone i en skov mens kvinder, mænd, dæmoner og smådjævle omgiver ham.
Heksesabbat på Brocken, på tysk, dansk og norsk også kaldt Bloksbjerg. Illustration fra 1829 til Goethes drama om Faust.

Heksesabbat var, ifølge europæisk folketro og katolsk tradition i middelalderen og senere, en fest eller samling af hekse, det vil sige troldkvinder og -mænd, der mødte Djævelen og hans dæmoner. Sådanne sammenkomster foregik angivelig som natlige "sabbatsfejringer" og "messer" på øde pladser, for eksempel på bjerget Bloksbjerg i Tyskland. Hvor der var vilde orgier med sex, menneskeofringer og rituel fejring af Djævelen, som gerne optrådte som gedebuk med store horn; her fik hans tjenerne ordre, indgik kontrakter og udførte afskyelige handlinger. Sammenkomsterne fandt sted flere gange om året og på bestemte tidspunkter, ofte på julenat, men også i påsken, valgborgs- eller sankthansnat. Til sabbatten kom heksene flyvende på kosteskafter, husdyr, smådæmoner eller mennesker, ofte ved hjælp af en speciel heksesalve, eller ved at omforme sig til dyr eller fugle.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]