Heksesabbat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Heksesabbat eller -messe tolket af Johann Jakob Wick (1522–1588). På tegningen er Djævelen pladsert på en trone i en skov mens kvinder, mænd, dæmoner og smådjævle omgiver ham
Heksesabbat på Brocken, på tysk, dansk og norsk også kaldt Bloksbjerg. Illustration fra 1829 til Goethes drama om Faust.

Heksesabbat var, ifølge europæisk folketro og katolsk tradition i middelalderen og senere, en fest eller samling af hekse, det vil sige troldkvinder og -mænd, der mødte Djævelen og hans dæmonerne. Sådanne sammenkomster eller begivenheder foregik angivelig som natlige "sabbatsfejringer" og "messer" på øde pladser, for eksempel på bjerget Bloksbjerg i Tyskland. Hvor der var vilde orgier med sex, menneskeofringer og rituel fejring af Djævelen, som gerne optrådte som gedbuk med store horn; her fik hans tjenerne ordre, indgik kontrakter og udført afskyelige handlinger. Sammenkomsterne fandt sted flere gange om året og på bestemte tidspunkter, ofte på julenat, men også i påsken, valgborgs- eller sankthansnat. Til sabbatten kom heksene flyvende på kosteskafter, husdyr, smådæmoner eller mennesker, ofte ved hjælp af en speciel hekssalve, eller ved at omforme sig til dyr eller fugle.

Trivia[redigér | redigér wikikode]

Festen er en del af sekvens syv "En nat på Bloksbjerg" fra Disney-tegnefilmen fra 1940, Fantasia.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]