Helle Merete Brix

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Helle Merete Brix (født 1959) er en dansk forfatter, journalist, foredragsholder og debattør.

Med afsæt i en stærkt kritisk holdning til den i Vesten voksende udgave af islam, som hun mener er i modstrid med demokrati, ligestilling og grundlæggende menneskerettigheder, er hun kendt for at tage emner som islam i Europa, fundamentalisme og ytringsfrihed under behandling. Dette sker dels i bøger og teaterstykker, og dels i kronikker og kommentarer i pressen.

Brix var medlem af Trykkefrihedsselskabet fra dets oprettelse til udgangen af 2010. Brix sad i Trykkefrihedsselskabets bestyrelse 2005-2007, og fra 2005-2010 var hun chefredaktør for dets internettidsskrift Sappho. Brix arbejder i dag freelance med artikler, undervisning i creative writing, foredrag med mere. Fra december 2010 til juni 2016 var hun fast tilknyttet som litteraturanmelder ved Weekendavisen.

I en af sine senere bøger "Sex, frihed og fatwa" skriver Brix også om mere personlige forhold, opvæksten med en psykisk syg forælder, kvinders seksualitet, døden med mere.

I efteråret 2012 grundlagde Brix sammen med billedkunstneren Uwe Max Jensen Lars Vilks Komiteen, en støttekomite for den svenske Muhammedtegner og kunsthistoriker Lars Vilks. Komiteen arrangerer offentlige arrangementer med Vilks i København, herunder det arrangement, som 14. februar 2015 blev angrebet med automatvåben. Brix forlod komiteen i efteråret 2016. I januar 2017 arrangerede Brix´ kommunikationsfirma Helle Meretes Saloner i samarbejde med politikeren Naser Khader den første konference i København om terrorens ofre med deltagelse af blandt andre Lars Vilks og den tidligere Charlie Hebdo-medarbejder Zineb El Rhazoui.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Teaterstykker[redigér | redigér wikikode]

  • De Frafaldne (2002)
  • Besættelse (1999)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]