Hellenisme (religion)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med Hellenismen .
Moderne hellenistisk tempel i Grækenland

Moderne hellenisme eller hellenismos henviser til genoplivningen og praktiseringen af den gamle græske religion i moderne tid. Det er en betegnelse for en nyhedensk bevægelse, der også er kendt som hellenistisk polyteisme. Tilhængere af moderne Hellenisme, kaldet Hellenister, stræber efter at genskabe og tilpasse de gamle græske tro og ritualer til nutidens kulturelle og spirituelle kontekst[1]. Moderne hellenisme er en voksende religion i hele den vestlige verden og er anerkendt som religion i Grækenland[2].

Moderne hellenistisk ritual

Lig den gamle græske religion er moderne Hellenisme polyteistisk[3]. Der er tro på og dyrkelse af flere guder og guddomme, herunder de mest kendte fra den græske mytologi som Zeus, Hera, Athena, Apollon, Artemis og mange andre. Hellenister deltager i ritualer og ceremonier inspireret af de gamle græske praksisser. Dette kan omfatte ofringer, bønner, processioner og fejringer af særlige helligdage og begivenheder.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Alexander, Timothy Jay (2007). A Beginner's Guide to Hellenismos. Lulu.com
  • Thykier Makeeff, Tao (2019). "Classical Reception in a New Key: Contemporary Hellenic Polytheism in Modern Greece". In Mariegaard, Nicolai; Winther Jacobsen, Kristina (eds.). Proceedings of the Danish Institute at Athens. Vol. 9. Aarhus: Aarhus University Press. pp. 89–102
  • Torjussen, S. S. (2021). Hellenismos: Texts in the Contemporary Worship of the Ancient Greek Gods in North America. Pomegranate, 22(2), 196–220.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "The Ancient Greek practice of Hellenism lives on as a modern religion". The Vintage News. 22 February 2017
  2. ^ https://ancienthellenicreligion.gr/diarthrosi-tou-ellin-a-i-s/
  3. ^ Alexander 2017