Henrik Leonhard Danchell

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Henrik Leonhard Danchell

Henrik Leonhard Danchell by H.P. Hansen.jpg

Personlig information
Født 3. november 1802 Rediger på Wikidata
Død 29. august 1871 (68 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Købmand Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Henrik Leonhard Danchell (3. november 1802 i Nakskov29. august 1871 i Fredensborg) var en dansk handelsmand og fabrikant.

Danchell blev født i Nakskov, hvor hans fader, Poul Christian Danchell, var amtsforvalter og rådmand. Moderen var Lovise Henriette f. Hahn. Han oplærtes i klædehandelen i København, tog lavseksamen i 1824 og borgerskab i 1828 som grosserer, idet han samtidig etablerede en agentur- og kommissionsforretning. 29. marts 1829 ægtede han Hanne Frederikke Hambro (2. april 1807 – 5. januar 1887), datter af malermester C.S. Hambro, og da denne i 1831 afgik ved døden, overtog han 1832 hans malerværksted og nylig begyndte voksdugsfabrik. 1837 oprettede han sammen med portrætmaler Emil Bærentzen det litografiske etablissement Em. Bærentzen & Co. Heraf udtrådte han 1843, da han købte papirfabrikkerne Ørholm og Nymølle, som han drev til 1854, da han solgte dem til Drewsen & Sønner. Herefter flyttede han på ny til København og udvidede nu sin voksdugsfabrik med et garveri og en fabrik for lakeret læder. 1838 var han en af stifterne af og derpå formand for «den merkantile Industriforening», der 1840 gav stødet til en livlig aktieselskabsbevægelse. Samme år gik den op i den forud for den i 1838 stiftede «Industriforening i Kjøbenhavn», for hvilken Danchell var en virksom formand 1840-43. Under et ophold på Fredensborg døde han 29. august 1871.

Han er begravet på Frederiksberg Ældre Kirkegård.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.