Hermann Fegelein

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hermann Fegelein
30. oktober 1906 - april 1945 (38 år)
Bundesarchiv Bild 101III-Bueschel-056-21A, Russland, Hermann Fegelein.jpg
Hermann Fegelein
Født 30. oktober 1906
Ansbach, Tyskland
Død 28. april 1945 (38 år)
Berlin, Tyskland
Troskab Weimarrepublikken Weimarrepublikken (til 1933)
Nazi-Tyskland Nazi-Tyskland
Værn Waffen-SS
Tjenestetid 1925 – 1945
Rang Gruppenführer
Militære slag og krige 2. verdenskrig
Udmærkelser Jernkorsets Ridderkors med egeløv og sværd
Ægtefælle Gretl Braun (1944-1945)

Hermann Fegelein (30. oktober 1906april 1945) var Gruppenführer i Schutzstaffel (SS) og svoger til Eva Braun.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Han blev født i Ansbach og havde en ubemærkelsesværdig karriere som jockey. Gennem arbejdet mødte han Christian Weber, som var en gammel ven af Adolf Hitler, og som havde samlet sig en stor formue gennem sine kontakter i NSDAP. Fegelein gik ind i partiet, og med Weber som mentor steg han hurtigt i graderne.

Han blev på grund af sin erfaring med heste først placeret i Reiter-SS. I maj 1942 blev han inspektør for kavaleri og transport ved Reichssicherheitshauptamt (RSHA), en stilling han havde til december samme år. Den 2. december 1942 blev han forfremmet til SS-Oberführer.

Den 30. oktober 1943 blev han såret i kamp. Senere blev han sendt til Førerhovedkvarteret som forbindelsesofficer for Heinrich Himmler. Her mødte han Eva Brauns søster Gretl, og da han giftede sig med hende, steg han yderligere i anseelse i partiet.

Fegelein var med i Førerbunkeren i Berlin april 1945. Den 26. april forlod han bunkeren for at vende hjem til bydelen Charlottenburg. Hitler lagde næste dag mærke til, at Fegelein var forsvundet, og sendte en gruppe fra SS for at hente ham. Han blev bragt tilbage til bunkeren, hvor Hitler degraderede ham og satte ham under arrest.

Hans flugt førte til, at Hitlers mistanker til Himmler blev styrket. Om aftenen 28. april kom der en melding fra Stockholm om, at Himmler forsøgte at forhandle med de allierede bag Førerens ryg. Hitler blev rasende, og da han ikke kunne få fat i Himmler, vendte han sig mod Fegelein. Hitler fik ham bragt ind i bunkeren, hvor han stillede spørgsmål. Fegelein insisterede på at han ikke kendte til Himmlers planer, samt at han havde tænkt sig at komme tilbage til bunkeren. Hitlers raseri fortsatte, og den eneste, som på dette tidspunkt kunne have reddet Fegelein, Eva Braun, var optaget af at planlægge sit eget selvmord. Nogle overlevende fra bunkeren hævdede, at Eva Braun først fik Hitler til at vise nåde ved at fortælle ham, at hendes søster, Fegeleins kone, var gravid, mens andre har forklaret, at hun ikke gjorde noget. Wilhelm Mohnke ledede en krigsretssag mod Fegelein og konkluderede, at han ikke var i stand til at blive stillet for retten. Han blev herefter overleveret til SS-vagter. Mohnkes beretning er usikker, eftersom de to meddommere ikke overlevede, og eftersom han fortalte dette i et interview under sin egen retssag efter krigens slutning, kan han have pyntet på detaljerne.

Der er ingenting, som tyder på, at Fegelein overlevede denne dag, men det er usikkert, om han blev skudt efter en krigsretsdom eller efter direkte ordre fra Hitler, eller om han blev hængt i en kælder i nærheden uden dom.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Militære embeder
Foregående:
SS-Brigadeführer Gustav Lombard
Chef for 8. SS-Kavallerie-Division Florian Geyer
April 1942 – august 1943
Efterfølgende:
SS-Obergruppenführer Wilhelm Bittrich
Foregående:
SS-Brigadeführer Gustav Lombard
Chef for 8. SS-Kavallerie-Division Florian Geyer
14. maj 194313. september 1943
Efterfølgende:
SS-Gruppenführer Bruno Streckenbach
Foregående:
SS-Gruppenführer Bruno Streckenbach
Chef for 8. SS-Kavallerie-Division Florian Geyer
22. oktober 19431. januar 1944
Efterfølgende:
SS-Gruppenführer Bruno Streckenbach