Michael Wittmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Michael Wittmann

Michael Wittmann (22. april 19148. august 1944) var en tysk kampvognsfører under Anden Verdenskrig.

Under krigen ødelagde Michael Wittmann sammen med sin kampvognsbesætning 138 kampvogne og 132 panserværnskanoner samt et ukendt antal pansrede køretøjer. Michael Wittmann deltog i kampene i Østeuropa i store dele af krigen. Han blev i april 1944 forflyttet til Frankrig som en del af forsvaret mod det forventede angreb, som udmundede i D-dag, og det var i perioden efter D-dag, at Michael Wittmann tog hovedparten af sine ofre.

Michael Wittmann var medlem af SS og var fremtrædende nazist. Ud over sine fantastiske evner på slagmarken blev han også brugt som genstand for tysk propaganda, hvor han blev fremstillet som en nazistisk ridder af det tredje rige. Han er blevet citeret for flere udtalelser, men det er dog tvivlsomt, at det er Michael Wittmann selv, der er kommet med alle disse udtalelser. Følgende er et eksempel herpå[kilde mangler]:

Citat Den tyske krigsmaskines effektivitet kan sammenlignes med oldtidens grækere - hurtige, smarte og fandenivoldske. Dét kombineret med en stærk og beslutsom ledertype (Adolf Hitler, red.) er opskriften på en ny verdensorden. Citat
Wittmann, 1942, kort efter sejren over Rumænien

Rumænien var altså med tyskerne under krigen indtil de sidste måneder. Den der har fundet dette citat bør have mere styr på sine kilder.

Michael Wittmann blev begravet på en tysk kirkegård i Frankrig, nær de fem invasionsstrande fra D-Dag.


Tyskland Stub
Denne biografi om en tysker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi