Michael Wittmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Michael Wittmann

Bundesarchiv Bild 101I-299-1802-09, Michael Wittmann.jpg

Personlig information
Født 22. april 1914Rediger på Wikidata
VogelthalRediger på Wikidata
Død 8. august 1944 (30 år)Rediger på Wikidata
CaenRediger på Wikidata
Gravsted cimetière militaire allemand de La CambeRediger på Wikidata
Politisk parti NSDAPRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem af SchutzstaffelRediger på Wikidata
Beskæftigelse SoldatRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Jernkorsets ridderkors med egeløv og sværdRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Michael Wittmann (22. april 19148. august 1944) var en tysk kampvognsfører under Anden Verdenskrig.

Under krigen ødelagde Michael Wittmann sammen med sin kampvognsbesætning 138 kampvogne og 132 panserværnskanoner samt et ukendt antal pansrede køretøjer. Michael Wittmann deltog i kampene i Østeuropa i store dele af krigen. Han blev i april 1944 forflyttet til Frankrig som en del af forsvaret mod det forventede angreb, som udmundede i D-dag, og det var i perioden efter D-dag, at Michael Wittmann tog hovedparten af sine ofre.

Michael Wittmann var medlem af SS og var fremtrædende nazist. Ud over sine fantastiske evner på slagmarken blev han også brugt som genstand for tysk propaganda, hvor han blev fremstillet som en nazistisk ridder af det tredje rige. Han er blevet citeret for flere udtalelser, men det er dog tvivlsomt, at det er Michael Wittmann selv, der er kommet med alle disse udtalelser. Følgende er et eksempel herpå[kilde mangler]:

Citat Den tyske krigsmaskines effektivitet kan sammenlignes med oldtidens grækere - hurtige, smarte og fandenivoldske. Dét kombineret med en stærk og beslutsom ledertype (Adolf Hitler, red.) er opskriften på en ny verdensorden. Citat
Wittmann, 1942, kort efter sejren over Rumænien

Rumænien var altså med tyskerne under krigen indtil de sidste måneder.

Michael Wittmann blev uidentificeret begravet i vejgrøften stødende op til den mark hvor hans Tiger I blev nedkæmpet i Frankrig. I 1983 blev hans lig identificeret og genbegravet på en tysk kirkegård i Frankrig, nær de fem invasionsstrande fra D-Dag.

Des mislykkedes angreb, der medførte hans død var et forsøg på at forhindre omringning ved Caen. Angrebet var beordret fra højeste sted uanset at den taktiske situation var håbløs for angrebet. Dog kan det undrer at Michael Wittmann valgte at angribe over åben mark udsat for fjendtlig ild fra front og sin venstre flanke, frem for at trænge igennem området som endte med at være venstre flanke. Derved ville en fjendtlig stilling havde været afdækket og han ville havde haft en chance for at rulle den op eller trække sig tilbage med mindre tab.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.


TysklandStub
Denne biografi om en tysker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi