Herpes

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Herpes
Klassifikation
SKS DB00.1
ICD-10 B00.1

Herpes er en sygdom, der kan vise sig som små sviende sår og blærer på kønsdelen og ved munden. Sygdommen skyldes smitten af herpes-virussen, som findes, i to typer, hvor den ene oftest viser sig ved kønsorganerne (type 2) og den anden ved munden (forkølelsessår) (type 1). Bliver man først smittet af herpes, vil man altid have virussen i kroppen, da den vil ligge gemt i nervebanerne.

Hvis man har herpes type 2, kan man smitte andre, selvom man ikke har åbne herpessår. Dette er dog "kun" i ca. fem procent af den symptomfriperiode. Herpes smitter ikke blot ved samleje, men kan også overføres ved kontakt mellem slimhinde og slimhinde, det er derfor vigtigt altid at bruge kondom, selvom der ikke sker penetrering. Under udbrud bør alle former for seksuel kontakt undgås.

Hvis en gravid smittes og føder under første udbrud, er der stor risiko for at barnet tager skade, i form af bl.a. hjernebetændelse og blindhed. Hvis moderen før har haft udbrud og føder under ét, er denne risiko langt mindre, da barnet har dannet antistoffer.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Sygdom Stub
Denne artikel om sygdom er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.