Hesteantilope

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hesteantilope
Hesteantilope, han, i Sydafrika
Hesteantilope, han, i Sydafrika
Bevaringsstatus

Ikke truet  (IUCN 3.1)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Artiodactyla
(Parrettåede hovdyr)
Familie Bovidae
(Skedehornede)
Underfamilie Hippotraginae
Slægt Hippotragus
Art H. equinus
Videnskabeligt artsnavn
Hippotragus equinus
Desmarest 1804
Kort
Hesteantilopens udbredelse
Hesteantilopens udbredelse
Hjælp til læsning af taksobokse

Hesteantilopen eller roanantilope (Hippotragus equinus) er et dyr i underfamilien hesteantiloper af skedehornede pattedyr. Den lever på savanner i det vestlige, centrale, østlige og sydlige Afrika syd for Kenya samt i Sydafrika. Det er en af de største antilopearter med en længde på 190-240 cm fra hoved til hale, en skulderhøje på 130-140 cm og en halelængde på 37-48 cm. Hannen vejer 242-300 kg, mens hunnen vejer 223-280 kg.

Pelsen er generelt rødlig-brun ('roan' betyder 'rødskimlet') med lidt lysere bug, hvid omkring øjnene og på kinderne og ellers sort i hovedet, hvor hunnerne oftest er lidt blegere i farven end hannen. Hornene har ringmarkeringer og kan blive 1 m for hannerne, lidt kortere for hunnerne. De bøjer lidt bagover i en bue. De ligner en del sabelantilopen og kan forveksles i de områder, hvor de to arter begge lever, men hansabelantiloperne er generelt mørkere, nærmere sorte end brune.

Hesteantilopen lever typisk på græs- og træprægede savanner. De lever primært af halvlangt græs og færdes i grupper på 5-15 dyr med en dominerende han i spidsen. Der foregår jævnligt kampe inden for gruppen om førerskabet, hvilket indledes med, at de to kombattanter sætter sig på knæ og truer med hornene.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Hippotragus equinus". IUCN's Rødliste. Hentet 2015-11-18.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]