Hesteracer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Varmblodede heste
Koldblodede heste


Der findes antagelig omkring 500 hesteracer i verden, hvoraf cirka 100 kan regnes som mere eller mindre almindelige. Heste kan inddeles på mange måder. En helt grundlæggende inddeling er at skelne mellem små og store hesteracer. Hesteracer med en typisk skulderhøjde på mindre end 148 cm, defineres derfor som ponnier. Ponnierne inddeles imidlertid yderligere efter størrelse, idet forskellene kan være store.

Hester udvikledes over 50 millioner år fra den lille skovboende Eohippus som havde fire tæer på forbenene og tre på bagbenene.[1] Den originale hesten tæmmedes, sandsynligvis i Asien for cirka 5 000-6 000 år siden, og avledes igennem kunstig selektion til de racer der finnes i dag.

Store heste grupperes gerne i to hovedtyper, efter kropsform og temperament, ofte betegnet henholdsvis varmblods- og koldblodsheste. Varmblodshestene underinddeles i såkaldte fuldblods- og halvblodsheste. Disse grupper omfatter ofte de bedste og hurtigste ridehestracer og varmblodstraverne. Koldblodsheste har traditionelt været store og stærke arbejdsheste, som har været i brug som trækheste. Det findes imidlertid også et eget miljø indenfor hestesporten for koldblodshester, blandt andet indenfor travsporten.

Heste kan også grupperes efter deres anvendelse, for eksempel som rideheste, køreheste, travheste, trækheste, arbejdsheste, militærheste, familieheste med mere.

For heste som for andre husdyr gælder, at der for at fremme racerne og deres egenskaber udføres et omfattende avlsarbejde, fx ved hjælp af stutterier. I Danmark kan nævnes knabstrupperen, der havde sin storhedstid i midten af 1800-tallet. Den blev fremavlet i Frederiksborg-stutteriet på grundlag af en efterladt spansk hest fra krigstiden samt jysk blod. De tidligste avlsforsøg faldt imidlertid uheldigt ud, og landstutterierne blev nedlagt ved husdyrloven af 1862.[2]

For at forhindre uheldig indavl bruges et avlsregister, og for heste, hvis aner er vigtige at kunne fastslå, føres stamtavler.

Pony racer: Ponyer er normalt klassificeret som medlemmer af Equus caballus, der modnes på mindre end 14,2 hænder. Dog kan nogle pony racer lejlighedsvis har personer, der modnes i løbet af 14,2 men bevarer alle andre racens egenskaber. Der er også nogle racer, der nu ofte ældre end 14,2 hænder grundet moderne ernæring og ledelse, og alligevel bevare den historiske klassifikationen "pony". Med henblik på denne liste, hvis en race registreringsdatabasen klassificerer racen som en "pony", det er angivet her som sådan, selv om nogle personer har hest egenskaber.

Hesteracer inddeles yderligere typisk i følgende 4 kategorier:

  • Fuldblod (engelsk og arabisk)
  • Travere (ride- og køresport)
  • Svære heste (trækheste)
  • Ponyer (mindre end 148 cm i højden).

Hestene kan, foruden ponyer, nå en typisk højde på 220 cm. Vægten på heste svinger meget alt efter hvilken race der er tale om. En fuldvoksen hest vil dog typisk veje mellem 380-1.000 kg, foruden racen Shire. Shire er nemlig den højeste og tungeste hest, og den kan sagtens veje omkring 1.200 kg.

Shire hesten har en trækkraft på op mod 5 ton, og derfor har den tidligere været en meget populær trækhest i f.eks. industri, landbrug og transport.

Modne tamheste vil typisk blive mellem 20-35 år gamle. Dog er der registreret heste, som er blevet væsentligt ældre. Både hestens race, men også dens livsbetingelser har en stor påvirkning på, hvor mange år hesten bliver.

Der findes mange forskellige hesteracer, som alle varierer i størrelser, aktivitetsniveau og egenskaber. Blandt de mere populære hesteracer her i Danmark kan bl.a. nævnes:

Noter

Litteratur

  • Claus Bjørn: "Husdyrbruget fra 1830 til 1860" (i: Claus Bjørn (red): Det danske landbrugs historie, Bind III: 1810-1914; Landbohistorisk Selskab 1988; ISBN 87-7526-079-4; s. 149-152)
  • S.P. Jensen: "Husdyrbruget 1860-1914" (i: Claus Bjørn (red): Det danske landbrugs historie, Bind III: 1810-1914; Landbohistorisk Selskab 1988; ISBN 87-7526-079-4; s. 313-350)

Eksterne henvisninger/kilder