Fjordhest

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fjordhest, Hjerl Hede 2004

En fjordhest (tidligere kaldt nordbagge) er en pony af norsk oprindelse. Den er udbredt i Europa, samt Nordamerika og bliver som fuldvoksen ca. 135-148 cm høj, men er større en hest. Den mest udbredte farve er gul med en mørk stribe i manen og halen, samt en ål (stribe ned over ryggen) og en midtstol (striben, der går ud i halen). Derudover ses den også som rødgul, grå eller ulsblak. De ses dog mest som gul og rød.

Hesten er en forholdsvis stor og stærk pony, hvilket gør den velegnet både som ridehest både til børn og voksne og som arbejdshest. Den har temperament og vilje. Den har et lille hoved med en bred pande, store øjne og små ører. Halsen er kort og kraftig, skulderen stejl, hvad der er en fordel for køreheste, og manen er lav. Kroppen er muskuløs med en lang ryg og et rundet kryds. Benene er korte og stærke med en smule hovskæg, korte piber og stærke hove.

Den har i mange tilfælde zebrastriber på benene. Den ses også som "rødmanke", hvilket vil sige, at den sorte stribe gennem manen enten er væk eller helt rød.

Racen stammer fra Vestnorge, hvor den gennem lang tid levede uforstyrret af mennesker. Efterhånden fandt menneskene dens størrelse og styrke brugbar i landbruget, både til at trække plove og til transport af varer. Op gennem det 16. og 17. århundrede blev den eksporteret til Danmark og i slutningen af 1800-tallet berettes det, at flere konger importerede gule heste til avlsarbejde. En sådan avlshest ved navn "Nordbak" har senere lagt navn til den nu forældede betegnelse nordbakker/nordbagger. I Danmark blev den lige som i Norge anvendt i landbruget, men fandt senere også udbredelse som trækhest til hestevogne frem til slutningen af 1950'erne.

Fjordhesten er en af de få racer, der ikke har ændret sig nævneværdigt gennem tiden. Den ligner stadig den hest, der blev anvendt af vikingerne i sin tid.

I dag er den fortsat udbredt i det meste af Norge, hvor bliver brugt som arbejdsdyr i de højtliggende bjergegne, hvor motorkøretøjer har svært ved at komme frem. Samtidig er den blevet umådelig populær i blandt andet Danmark, hvor den hovedsageligt bliver brugt som ridepony. Fjordhesten er en meget familievenlig pony, som ikke må overfodres.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: