Fjordhest

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Fjordhest, Hjerl Hede 2004

Fjordhesten tilhører gruppen af renavlede racer. Den stammer fra Norge. Danmark er verdens næstældste fjordhesteland og foreningen 'Fjordhesten Danmark' har i 2016 fejret, at det er 75 år siden, den første stambog blev udgivet med 50 kårede avlshingste og 304 hopper. Fjordhesten er udbredt i Europa. Der er en del fjordheste i Nordamerika, færre i Mellemamerika og Sydamerika. Endvidere er der fjordheste i Australien og New Zealand. Der er fem anerkendte fjordhestefarver. I Danmark kalder vi disse farver for gul, rødgul, grå, ulsblak eller gulblak. De gule, grå og ulsblakke har sorte hår i pandelok og hale samt en mørk stribe (kaldet ål) ned over ryggen. Hos de rødgule er hårene rødbrune, hos de gulblakke har de næsten samme farve som resten af pandelok og hale. Det er vigtigt, at de såkaldt primitive aftegn påskønnes og bevares. Ved primitive aftegn forstås: - mørke aftegn, evt. zebrastriber på benene - greb (mørke striber på manken) - Njålsmærke (lille mørk plet på kinden) Hvide aftegn på fjordheste er uønskede. I henhold til racestandarden har fjordheste ikke hængeman. Manen klippes, så den er opretstående og i en flot bue, der passer til halsen.

Mange opfatter fejlagtigt fjordhesten som en pony, hvilket den imidlertid ikke er. I racemæssig forstand tilhører den gruppen af småheste. En passende stor fjordhoppe har et stangmål på 140-146 og en hingst 140-148. Udsving til begge sider accepteres.

For snart 100 år siden kom hestene til Danmark som arbejdsheste i de små landbrug. Da den første stambog blev udgivet i 1941 var racens navn 'Heste af norsk Vestlandsrace'. Det kunne man naturligvis ikke gå rundt at sige i det daglige, og derfor fik hesten kælenavnet nordbagge. I dag kalder vi dem fjordheste. Da landbruget blev mekaniseret skete der en voldsom reduktion i bestanden af arbejdsheste på tværs af racer.

Fjordhesten fik status af fritidshest. De ansvarlige for racens udvikling fik den gennem selektion på kåringspladserne avlet lettere, smidigere og med mere fokus på bevægelsesmønsteret. Fjordhesten har altid været en fortræffelig kørehest. I dag er den en lige så fortræffelig ridehest.

I foreningens avlsmål hedder det om hestens egenskaber og anvendelse, at man ønsker at opdrætte tillidsfulde, modige, harmoniske, kække, robuste fjordheste med et venligt sind, som kan omgås af alle i familien. Endvidere hedder det, at der ønskes dressur-, spring-, køre- og/eller allround-heste, der har kapacitet til at begå sig ved mesterskaber for fjordheste i ind- og udland. Denne målsætning lever de danskopdrættede fjordheste til fulde op til. Ved europamesterskaberne for fjordheste i 2016 på Vilhelmsborg gik f.eks. fem af de seks medaljer i dressur til Danmark.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: