Hierarki

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Et hierarki (græsk hieros hellig, arkho regel) er et system til at rangordne og organisere ting (i). Inden for vidensorganisation og klassifikation udgør hierarkiske klassifikationssystemer en form for vidensordning.

Hierarkis oprindelige brug var rangordenen i et præstevælde.

Semantiske relationer[redigér | redigér wikikode]

I begrebshierarkier kan der være tale om forskellige typer af semantiske relationer: generiske relationer eller del helhedsrelationer. En generisk relation kaldes også en slægts-art relation, en "is-a"- relation eller en forældre-barn relation. Fx relationen mellem pattedyr og tigre: En tiger er et pattedyr, tigeren "arver" alle de egenskaber, som overkategorien pattedyr besidder. Dette er ikke tilfældet i del-helheds relationer. Sjælland er en del af Danmark, et rat er en del af en bil.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Ahl, V. & Allen, T. (1996). Hierarchy theory: a vision, vocabulary and epistemology, New York: Columbia University Press.

Allen, T. F. H. & Starr, T. B. (1982). Hierarchy: perspectives for ecological complexity. Chicago: University of Chicago Press.

Cole, S. (1983), "The hierarchy of the sciences?", American Journal of Sociology, 89(1), 111-139.

De Muralt, A. (1991). Hierarchy. IN: Burkhardt, H. & Smith, B. (eds.): Handbook of Metaphysics and Ontology. Vol. 1-2 (vol. 1, pp. 352-354). Munich: Philosophia,

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Hjørland, B. (red.): Lifeboat for Knowledge Organization. Hierarchy.


Se også[redigér | redigér wikikode]

LedelseSpire
Denne artikel om ledelse i teori eller praksis er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.