Hierarki

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Russisk matrjosjkadukke med et indbygget hierarki, hvor de enkelte dele er afstemt hinanden.

Et hierarki (græsk hieros hellig, arkho regel) er et system til at rangordne og organisere ting (i). Inden for vidensorganisation og klassifikation udgør hierarkiske klassifikationssystemer en form for vidensordning.

Hierarkis oprindelige brug var rangordenen i et præstevælde.

Semantiske relationer[redigér | rediger kildetekst]

I begrebshierarkier kan der være tale om forskellige typer af semantiske relationer: generiske relationer eller del helhedsrelationer. En generisk relation kaldes også en slægts-art relation, en "is-a"- relation eller en forældre-barn relation. Fx relationen mellem pattedyr og tigre: En tiger er et pattedyr, tigeren "arver" alle de egenskaber, som overkategorien pattedyr besidder. Dette er ikke tilfældet i del-helheds relationer. Sjælland er en del af Danmark, et rat er en del af en bil.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Ahl, V. & Allen, T. (1996). Hierarchy theory: a vision, vocabulary and epistemology, New York: Columbia University Press.

Allen, T. F. H. & Starr, T. B. (1982). Hierarchy: perspectives for ecological complexity. Chicago: University of Chicago Press.

Cole, S. (1983), "The hierarchy of the sciences?", American Journal of Sociology, 89(1), 111-139.

De Muralt, A. (1991). Hierarchy. IN: Burkhardt, H. & Smith, B. (eds.): Handbook of Metaphysics and Ontology. Vol. 1-2 (vol. 1, pp. 352-354). Munich: Philosophia,

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Hjørland, B. (red.): Lifeboat for Knowledge Organization. Hierarchy Arkiveret 29. januar 2022 hos Wayback Machine

Se også[redigér | rediger kildetekst]

LedelseSpire
Denne artikel om ledelse i teori eller praksis er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.