Hijaz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hijaz markeret med rødt og det saudiske kongerige af 1923 markeret med grønt

Hijaz var et område, som lå i det som i dag er Syd-Saudiarabien og Nord-Yemen. Det var her, de oprindelige arabere kom fra.

Islams hellige byer, Mekka og Medina, ligger i Hijaz.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Hussein ibn Ali, emir af Mekka og konge af Hijaz.

Hijaz lød under Bagdad-kalifatet og kom ved dets fald 1258 til at lyde under Egypten samt med dette land 1517 under det Osmanniske rige. Den virkelige magt havde imidlertid de lokale høvdinge, især sharifen af Mekka. I begyndelsen af 1800-tallet blev de hellige steder indtaget og plyndret af wahhabitterne, men disse blev tvunget bort, og landet blev styret som en egyptisk provins frem til 1845, da det kom direkte under regeringen i Konstantinopel.

Jernbanen fra Damaskus til Mekka blev færdig i 1908 og styrkede osmannernes stilling. Samme år blev Hussein ibn Ali emir af Mekka. Han kom snart i modsætning til osmannerne, hvis overhøjhed fra 1845 var blevet mere mærkbart og havde vakt stadig større modvilje, og under 1. verdenskrig samarbejdede han med briterne. De osmanniske garnisoner i Mekka og Jidda bekæmpedes, osmannerne blev fordrevne fra landet, og Hussein udråbte sig selv til konge af Hijaz i1916.

Hussein kom dog senere i konflikt med Abdul-Aziz Ibn Saud, og i 1924 kom det til åben krig, da Hussein udråbte sig selv til kalif. Abdul-Aziz erobrede landet og blev kronet til konge over Hijaz og Najd i Mekka 1926. Da han 1932 tog titlen "konge af Saudi-Arabien", ophørte Hijaz helt som selvstændig stat.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Asiens geografi Stub
Denne artikel om Asiens geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi