Holbo Herred

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Holbo Herred
Holbo Herreds segl 1648.png
Amt Frederiksborg Amt
J.P. Trap Kongeriget Danmark Holbo Herred
Digdag 136093 Rediger på Wikidata
Kort
Holbo Herred.png

Holbo Herred bestod geografisk af den nuværende Gribskov Kommune og Nødebo Sogn (som i dag ligger i Hillerød Kommune). Indbyggerne kaldtes holmboere.

Tidligere hørte Holbo Herred under Strø Herred, men blev oprettet som selvstændigt herred i slutningen af 1200-tallet. Senere kom det under Frederiksborg Len, og fra 1660 Kronborg Amt, der i 1672 blev lagt sammen med Frederiksborg Amt.

Område[redigér | redigér wikikode]

I herredet ligger følgende sogne:

Segl[redigér | redigér wikikode]

Det gengivne segl brugtes af Holbo Herredsting i 1648 ved hyldningen af Frederik 3. få uger efter Christian 4.s død. Seglet menes at være fremstillet til lejligheden, da man ikke kender Holbo Herreds segl fra tidligere kongehyldninger.

Det var herredsfoged Gregers Pedersen, Annisse, og fire lovfaste dannemænd, der tog til Københavns Slot for at bekræfte herredstingets troskab over for den nye konge. Dette skete med et lakaftryk på hyldningsdokumentet og seglets motiv har en forbindelse til kongehuset, idet det antagelig forestiller ruinerne af Søborg Slot, der frem til Grevens Fejde blev benyttet af de danske konger.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56°02′N 12°16′Ø / 56.03°N 12.27°Ø / 56.03; 12.27