Spring til indhold

Ølstykke Herred

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ølstykke Herred
AmtFrederiksborg Amt
J.P. Trap Kongeriget DanmarkØlstykke Herred
Digdag136088 Rediger på Wikidata
Kort

Ølstykke Herred var et herred i Frederiksborg Amt og bestod geografisk af den daværende Stenløse Kommune (i dag en del af Egedal Kommune) samt Farum Sogn (som i dag ligger i Furesø Kommune), Ølstykke Sogn (som i dag ligger i Egedal Kommune) og Snostrup Sogn (som i dag ligger i Frederikssund Kommune).

Grænser[redigér | rediger kildetekst]

Herredet omgives mod nord og nordøst af Lynge-Frederiksborg Herred og Lynge-Kronborg Herred, mod sydøst og syd af det tidligere Københavns Amt (Smørum Herred og Sømme Herred), fra hvilket sidste det skilles ved Værebro Å, og mod vest af Roskilde Fjord.

Hele arealet er 114,15 km2.

Sogne[redigér | rediger kildetekst]

I herredet ligger følgende sogne:

I verdslig henseende hørte de 3 østlige sogne (Slagslunde, Ganløse og Farum) tidligere til 8. retskreds (daværende Hillerød købstad med Frederiksborg Birk) med tingsted og dommer i Hillerød, og til 7. politikreds i Hillerød; de 4 vestlige sogne (Snostrup, Ø., Stenløse og Veksø) derimod til 10. retskreds (daværende Frederikssund købstad og Horns Herred med Frederiksværk købstad og Halsnæs Birk) med tingsted og dommer i Frederikssund, og til 8. politikreds i Frederiksværk.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Herredet hørte i middelalderen til Sjællands Østersyssel og hed oprindelig Jurlunde, senere Jørlunde Herred, efter Jurlunde ɔ: Hjørlunde Sogn (Jørlunde Sogn), og Græse Mølleå dannede herredets nordgrænse, men da Udesundby og Oppesundby samt Hjørlunde Sogn i 1562 lagdes ind under Lynge-Frederiksborg Herred, fik Ølstykke Herred sit nuværende navn. De tre østligste sogne, Slagslunde, Ganløse og Farum, hørte i det 18. århundrede til Københavns Amt, indtil hele det nuværende herred samledes under Frederiksborg Amt i år 1800. Ølstykke, eller Jørlunde, samt Strø Herred og Lynge Herred var i middelalderen og endnu længe efter reformationen sammenlagte til een (vistnok oprindelig gejstlig) jurisdiktion: Try Herred (Trygghæhæreth ɔ: de 3 herreder).

Ekstern kilde/henvisning[redigér | rediger kildetekst]