Homo rhodesiensis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Homo rhodesiensis
Kabwe kranie (fotografi fra 1922)
Kabwe kranie (fotografi fra 1922)
Videnskabelig klassifikation
Rige Dyr (Animalia)
Række Chordater (Chordata)
Klasse Pattedyr (Mammalia)
Orden Primater (Primates)
Familie Hominidae
Tribus Hominini
Slægt Homo
Art H. rhodesiensis
Videnskabeligt artsnavn
Homo rhodesiensis
Woodward, 1921
Hjælp til læsning af taksobokse

Homo rhodesiensis er en hominin-art beskrevet ud fra et enkelt fossilt kranium. Det blev fundet i kolonien nordrhodesia, det nuværende Zambia, i Broken Hill-minen, nu kendt som Kabwe, i 1921. Kraniet mangler underkæben, men er ellers næsten intakt. Foruden kraniet blev der også fundet en overkæbe fra et andet individ, et korsben, et skinneben og to fragmenter af lårbensknogler.

Homo rhodesiensis er dateret til at være mellem 125.000 og 300.000 år gammelt. Broken Hill kraniets kapacitet er anslået til 1.100  cm³.[1] Bada & al (1974) offentliggjorde en direkte datering på 110 ka for dette eksemplar.[2][3] Hjernestørrelsen er temmelig lille i forhold til den sene datering. Ødelæggelsen af det paleoantropologiske sted har umuliggjort lagdatering.

Kraniet er fra et ekstremt robust og stærkt individ og det har de relativt største brynrygge, blandt de kendte rester af homininer. Det er blevet beskrevet som at have haft et bredt ansigt, der ligner Homo neanderthalensis, dvs. med en stor næse og tykke udragende brynrygge, og er blevet betragtet som en "afrikansk neandertaler". Der er flere aspekter ved Homo rhodesiensis der udviklingsmæssigt ligger mellem det moderne menneske og neandertalere. De fleste nuværende eksperter mener, at homo rhodesiensis tilhører gruppen Homo heidelbergensis . Andre navne, såsom arkaisk Homo sapiens er også blevet foreslået.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Rightmire, G. Philip. The evolution of Homo erectus: comparative anatomical studies of an extinct human species Cambridge University Press, 1993. ISBN 0-521-44998-7, ISBN 978-0-521-44998-4.
  2. ^ Bada, Jeffrey L. et al Concordance of collagen-based radiocarbon and aspartic-acid racemization ages PNAS abstract URL.
  3. ^ "Amino acid racemization dating of fossil bones". Arkiveret fra originalen 12. februar 2021. Hentet 19. april 2020.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]