Primater

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Primater ?
Chimpanse.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Primates (Primater)

Primater (latin: Primates) er en orden inden for pattedyrene, der består af halvaber og egentlige aber. Der er ca. 350 nulevende primatarter. De lever hovedsageligt i tropisk regnskov i Sydamerika, Afrika og Sydøstasien.

Begreberne "halvabe" og "abe" har basis i traditionel biologisk klassifikation (se evolutionær systematik). En strikt kladistisk klassifikation af primaterne placerer spøgelsesaberne sammen med antropoiderne (aberne), mens de øvrige halvaber-grupper placeres hver for sig.

Gruppen Strepsirrhini består af lemurer fra Madagaskar og af lorier og galagoer i Afrika og Asien. Galagoer kun i Afrika. Gruppen Haplorhini består af spøgelsesaber fra Østasien, østaber i Asien og Afrika, og vestaber i Sydamerika.

Morfologisk adskiller Strepsirrhini sig fra Haplorhini bl.a. ved tapetum lucidum bag nethinden, og ved at have rhinarium og fugtigt filtrum. Begge træk er primitive pattedyrstræk og er fordelagtige for nataktive dyr

Primater tilhørende Haplorhini er næsten alle dagaktive (spøgelsesaber og nataben er nataktive). Væsentlige træk til opdeling af Haplorhini er: vestaber har tre forkindtænder. Østaber har reduceret antallet til to. Vestabers næsebor peger til siden, og østabers nedad. Menneskeaberne er den tidligst udskilte gruppe inden for østaber. Kindtandsmorfologien er mere primitiv (Y5-struktur). Det mest tydelige afledte træk er mangel på hale. De øvrige østaber har bilofodonte tænder og hale.

Klassificering[redigér | redigér wikikode]

Kilder/Referencer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: