Hulvej

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hulvej i Østjylland
Hulvejen gennem Linddalene ved Hadsund

En hulvej (første led udtales: ˈhuːl) er en vejføring, som er skåret ned i det eksisterende terræn for at mindske stigningsforholdet på vejen. Vejforløbet kan enten udnytte bestående, topografiske forhold (regnvandskløfter, forkastninger osv.), eller det kan være opstået gennem generationers slid på bakkeskråningen. I nyere tid er hulveje som regel kunstigt udgravede.

Førhen var hulveje et risikabelt sted at passere. Dels kunne selve vejen være så opkørt, at det reelt var umuligt at bruge den, og dels måtte farten nedsættes så meget, at landevejsrøvere fik gode muligheder for at overmande kusk og passagerer. Det er muligvis derfor, at der står en vis aura af uhygge og dysterhed omkring de gammeldags, snævre hulveje.

I det fredede Alstrup Krat ved Mariager findes der hulveje, der blev brugt tilbage i oldtiden. På Alstrupvej løber der en asfalteret hulvej med meget høje omgivende skråninger.

Rebildvej i Rebild Bakker er et eksempel på en hulvej, der overvejende er skabt af naturen selv, nemlig som en slugt udgravet af smeltevand ved slutningen af sidste istid.

I nyere tid er der gravet flere meget dybe hulveje forskellige steder i Danmark. På Sandskårsvej i Frederiksværk er der ca. 16 meter i højdeforskel mellem vejoverfladen og toppen af de omgivende skråninger. I Næstved gennemgravede man i 1940'erne Mogenstrup Ås for at etablere Østre Ringvej. Her er højdeforskellen ca. 23 meter.


Forskellige hulveje i Holland og Tyskland:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: