Mariager

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mariager
Købstadsvåben Herredsvåben
Mariagers våben.png
Onsild Herreds våben 1610.png
Mariager - udsigt1.jpg
Fjordbyen Mariager
Overblik
Land: Danmark Danmark
Motto: "Rosernes By"
Region: Region Nordjylland
Kommune: Mariagerfjord Kommune
Sogn: Mariager Sogn
Grundlagt: 1400-tallet
Postnr.: 9550 Mariager
Demografi
Mariager by: 2527 (2015)
Kommunen: 42134 (2015)
 - Areal: 792,92 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.mariager.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 56°39′0″N 9°58′30″E / 56.65000°N 9.97500°Ø / 56.65000; 9.97500

Mariager er en mindre by og købstad med 2527 indbyggere (2015) [1], beliggende på den sydlige side af Mariager Fjord i Kronjylland. Navnet betyder "Marias Ager" (efter Jomfru Maria, der lagde navn til et birgittinerkloster på stedet). Byen voksede op omkring dette Mariager Kloster i begyndelsen af 1400-tallet og fik købstadsrettigheder i 1592. Den dag i dag præges Mariager af et gammelt bymiljø med brostensbelagte gader og mange bindingsværkshuse, som tiltrækker turister fra nær og fjern. Mariager ligger i Mariagerfjord Kommune og hører til Region Nordjylland.

Købstaden ligger i kuperet terræn skrånende ned mod fjorden, og er omgivet af mange skovklædte bakker bl.a. den 110 meter høje Hohøj sydøst for selve Mariager. Byen har en lille havn med lystbåde og for turisterne rutebåden Svanen, der om sommeren sejler fra Hobro via Mariager, Hadsund til Mariager Fjords udmunding. På havnen findes også en fredet svingkran og Danmarks Saltcenter, der er et museum for saltudvinding, i hvilket man kan besøge en saltmine og en badesaltsø med tilnavnet Det Døde Hav.

Fra havnen går en veteranjernbane til den lille by Handest 17 kilometer mod vest, hvis togdrift er kraftigt inspireret af jernbanetrafikken mellem de to byer fra 1927 til 1950. Mariagers vartegn er dog klosterkirken, Mariager Kirke (fra 1400-tallet), der med sin høje hvidkalkede bygning rejser sig på en bakkeskråning højt over byens tage. Mariager har også tre kristne efterskoler, Alterna, Frydensberg og Mariager Efterskole, og en højskole.

Byens historie[redigér | redigér wikikode]

I begyndelsen af Middelalderen lå der et lille fiskerleje og færgested ved denne del af Mariager Fjord, og i 1430 opførte birgittinermunke et kloster på en bakke nær dette overfartssted. Klosterkirken blev snart et sted, hvor folk på valfart kunne få aflad for deres synder mod betaling, og det betød, at Mariager Kloster efterhånden fik en anseelig formue på kistebunden. Navnet Mariager hørte man første gang om i 1446, da munkene fik pavens endelige godkendelse af klosterdrift på stedet. Efterhånden strømmede købmænd, krofolk og håndværkere til, ligesom velhavende adelsfolk begyndte at købe små gravkapeller fra klosteret til minde om dem selv, når de døde. Byens opgangstid fortsatte indtil Reformationen i 1536, hvor klosterets administration pludselig blev lagt ind under kongemagten, der gradvis mindskede dets indflydelse.

Mariager omkring 1900

I 1588 nedlagde kongen klosterstiftelsen, og selvom Mariager blev købstad fire år efter, formåede byen aldrig at genvinde sin tidligere status fra klosterets storhedstid. Selvom byen efterfølgende satsede på, at opretholde sin styrke gennem udskibning af brændt kalk fra egnen samt fremstilling af brændevin, var nabokonkurrenterne fra Randers og Hobro for stærke i længden. I 1720'erne blev store dele af klosteret revet ned og Mariager stagnerede efterhånden, så den i 1801 kun havde 414 indbyggere. Den tjente dog stadigvæk som en slags havnested for domkirkebyen Viborg. Landbrug og fiskeri var meget vitale erhverv for den lille fjordby.

I 1904 blev broen over fjorden ved Hadsund taget i brug, og udviklingen i Mariager gik nu meget langsomt pga. Hadsunds opblomstring som handelsby. Mariager havde nu ca. 900 indbyggere. Først i 1927 kom jernbanen til den gamle købstad, og i den nærlæggende by Assens blev der anlagt en cementfabrik, Dania, der specialiserede sig i udvinding af kalk fra undergrunden. Derudover mærkede Mariager ikke meget til industrialiseringen, der gik som en bølge over det meste af Danmark på dette tidspunkt. I stedet kom bl.a. Pinsevækkelsens Højskole og Mariager Efterskolen - PVE (Pinsevækkelsens Efterskole) til byen, og i 1940 stiftede man Sødisbakke, der er en institution for fysisk og psykisk handicappede. Cementfabrikken Dania indstillede sin produktion i 1975, og de største arbejdspladser i Mariager-området er derfor Akzo Nobel Salt A/S, DISA Danmark og Urtekram A/S, hvoraf sidstnævnte er Danmarks ældste økologiske virksomhed. Turisme regnes dog i dag som Mariagers helt centrale indtægtskilde. I 2013 blev Mariagerfjord Kommune med Mariager by certificeret som Cittaslow-by.[2]

I 2014-15 fik Mariager en del omtale, fordi et lesbisk par og deres børn gennem flere måneder blev chikaneret. En person blev anholdt og sigtet for tre tilfælde af hærværk, men dette fik ikke chikanen til at stoppe. Parret besluttede at fraflytte byen.[3] En gruppe af byens borgere tog afstand fra chikanen, og arrangerede bl.a. en demonstration mod chikanen af ægteparret og bakkede op om familien på deres Facebook-side. Det blev fulgt op af en demonstration den 16.11.2014 med tilslutning fra mange forskellige grupper og borgere for mangfoldighed og tolerance og mod alle former for hate-crimes. I juni 2015 blev sigtelsen frafaldet, da politiet ikke fandt, at de tekniske beviser i sagen var stærke nok, og sagen er således uopklaret.[4][5][6][7][8][9].

I maj 2015 blev Mariager udnævnt som een af de 10 smukkeste byer i Danmark af culturetrip.com. [10] I december 2015 kårede Skyscanner Mariager som een af Danmarks 12 unikke småbyer med personlighed [11]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Sejlskib på Mariager Fjord Stub
Denne artikel om geografi i Mariagerfjord Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi