Hvepseedderkop

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Hvepseedderkop ?
Argiope bruennichi 08Oct10.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Klasse: Arachnida (Spindlere)
Orden: Araneae
(Edderkopper)
Familie: Araneidae
(Hjulspindere)
Slægt: Argiope
Art: A. bruennichi
Videnskabeligt artsnavn
Argiope bruennichi
Scopoli 1772
Argiope bruennichi (white background).png

Hvepseedderkoppen (Argiope bruennichi) er en edderkop af familien Hjulspindere.

Med sin gul- og sortstribede bagkrop er der tale om en særdeles genkendelig edderkop, der ikke kan forveksles med andre edderkopper i Danmark. Hvepseedderkoppen er en – efter danske forhold – stor edderkop, idet hunnen inkl. ben måler 3-4 cm. Hannen er noget mindre med sine 0,5-1 cm.

Den blev første gang observeret i Danmark i 1992 i Dyrehaven nord for København. To år senere, blev den set i StubbekøbingFalster. I 1995 fandt man arten på Als, Bornholm og Fyn og i 1997 observerede man den på Mols i Jylland. Efterfølgende er den blevet set flere gange overalt i landet.

Levevis[redigér | redigér wikikode]

Hvepseedderkoppen spinder et ca. 30-40 cm. stort cirkulært spind lavt i vegetationen (op til en halv meter over jorden) – hvori den placerer sig i midten. I modsætning til de fleste hjulspindere, er den aktiv om dagen.

Parringen sker i juli-august, og få uger efter danner hunnen et brunligt valnøddelignende ægspind, som indeholder 300-400 æg. Disse placeres nær spindet i f.eks. noget græs. Ungerne klækkes ca. 4 uger efter, men forlader først ægspindet næste forår, hvor de hen på sommeren bliver kønsmodne.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Litteraturhenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Andersen, N.M. & H. Enghoff: "Stribetæge og Hvepseedderkop – flotte nye danske dyrearter", Dyr i Natur og Museum, nr. 1/1993, side 11-13.
  • Scharff, Nikolaj & Søren Langemark: "Hvepseedderkoppen, Argiope bruennichi (Scopoli), i Danmark", Entomologiske Meddelelser, nr. 4/1997, vol. 65, side 179-182.
  • Scharff, Nikolaj: "Hvepseedderkoppen en ny dyreart i Danmark", Naturens Verden, nr. 1/1999, vol. 82, side 34-37.