Hvidnæse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Hvidnæse ?
Hvidnæse
Hvidnæse
Bevaringsstatus
Videnskabelig klassifikation
Domæne: Eukaryota
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Cete
Underorden: Cetacea (Hvaler)
Infraorden: Autoceta
Parvorden: Odontoceti
(Tandhvaler)
Overfamilie: Delphinoidea
Familie: Delphinidae (Delfiner)
Underfamilie: Delphininae
Slægt: Lagenorhynchus
Art: L. albirostris
Videnskabeligt artsnavn
Lagenorhynchus albirostris
Gray, 1846
Hvidnæsens udbredelse
Hvidnæsens udbredelse

Hvidnæsen (Lagenorhynchus albirostris) er en delfin, og en af de større af slagsen. 1,1 til 1,2 m ved fødslen, og den ender med at være ca. 3 meter lang når den er voksen. Delfinen er karakteriseret ved sit korte tykke creme-hvide næb, og meget kurvede rygfinne. Hvidnæse kendes undertiden som springer blandt søfolk og fiskere. Hvidnæsen højer hjemme i det nordlige Atlanterhav og findes i et bånd over oceanet fra Cape Cod, det sydlige Grønland, rundt om Island til Svalbard samt ned til Frankrig.

Det er den næstmest almindelige hvalart i Danmark, efter marsvinet og det antages at den også yngler i Nordsøen, hvad fundet af nyfødte kalve på den jyske vestkyst understøtter.

Hvidnæsen er ikke så veltilpasset til arktiske forhold som f.eks. Hvidhvalen og Narhvalen. Hvidnæsen kan nemt forveksles med Hvidskæving, selv om Hvidnæsen ofte træffes længere nordpå. Hvidnæsen er typisk også større og har ikke den gule stribe på siden. Populationen, avlsmønstre og levetid er alle sammen ukendte selv om de fleste kilder estimerer der findes flere hundrede tusinde individer, flere i øst end i vest.

Hvidnæsen er akrobatisk og socialt anlagt. De rider ofte på skibes bovbølger på hurtige både, og hopper fri af vandoverfladen. Hvidnæsen er en social spiser, og ses ofte spisende sammen med Spækhuggere, Finhvaler, Pukkelhvaler samt andre delfinarter.

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]