Hyllingebjergstenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Hyllingebjergstenen er en 8,5 tons tung granitmonilit, som blev sat på toppen af Hyllingebjerg af tilbagetrækkende indlandsis i det nordlige Europa for omkring 10.000 år siden. Hyllingebjerg er en 28 meter høj jordskrænt i det nordlige Sjælland i Danmark. Stenen blev i bronzealderen, omkring 3000 år siden, dekoreret med helleristninger af skibe, solhjul og omkring 300 skålformede udskæringer.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Stenen blev først fundet i maj 1983, hvor den lå på stranden i Hyllingebjerg. Stenen var halvt dækket af sand. National museummet blev informeret om stenen, men på det tidspunkt var de ikke interesseret i at bevare stenen pga. manglende midler. Stenen blev liggende på stranden indtil en dag i februar 1991, hvor udskæringerne blev fotograferet og det vagte interesse. I april 1994 blev stenen flyttet fra stranden og op på skrænten, hvor den oprindeligt lå.

Om natten i oktober 1944, malede Gerhard Milstreu de gamle udskæringer hvide. Det hvide blev hurtigt fjernet igen, af vejret. 11 år gik og stenen blev igen malet. I 2001 blev stenen flyttet til konservatoren Leif Vognsen i Jylland, en rejse på 137 km. Stenen var i Leif Vognsens butik i 4 år, her blev stenen renset.

Stenen blev den 19. september 2005 lastet i en lastbil, dækket med plastik. Stenen blev fragtet til Hillerød. I Hillerød blev stenen opbevaret i et godkendt ”kølerum” af de danske arkæologiske myndigheder. Temperaturen i kølerummet var 17-18 °C og fugtighed på omkring 60-70o RH. Lagerrummet indeholder også organisk materiale, så som læder og træ fra vogne og møbler. Der er ingen dagslys og rummet bliver kun lyst op af kunstigt lys, når nogen arbejder der. Hyllingebjergstenen blev holdt i sin plastisk indpakning på dette lager i ca. 8 måneder, indtil maj 2006.

Hyllingebjergstenen blev i oktober 2010 flyttet ind på Frederiksværk Bibliotek.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.
Jan Bruegel d. Ä. 008.jpgDenne artikel om lokaliteten Hyllingebjergstenen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.