Iggy Pop

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Iggy Pop i 2011

Iggy Pop, kunstnernavn for James Newell Osterberg, Jr. (født 21. april 1947 i Muskegon, Michigan, USA), er en amerikansk rocksanger og sangskriver, der endvidere har medvirket i en række film og tv-optrædender. Iggy Pop betragtes som én af de vigtigste innovatører af punkrock og relaterede genrer. Han bliver sommetider refereret til som "Punkens Godfather" og "Rockleguanen" og er bredt anerkendt som en af de mest dynamiske scenekunstnere inden for rocken.

Iggy Pop var forsanger i The Stooges, et garagerockband, som i slutningen af 1960'erne og starten af 1970'erne havde stor indflydelse på udviklingen af punkrock, heavy metal, post-punk og gothic rock. The Stooges blev kendte for deres live-optrædener, hvor Iggy sprang ud fra scenen – og opfandt "stage diving", smurte sit bryst ind i råt kød eller peanutbutter og skar i sig selv med knuste flasker. Mange efterfølgende kunstnere inden for samme genre har efterlignet Iggy Pops optræden.

Efter tiden med The Stooges har Iggy Pop haft varierende succes gennem sin 25 år lange solokarriere. Hans bedst kendte sange er Lust for Life, I'm Bored, Real Wild Child, Candy og The Passenger. Teksten til sidstnævnte er inspireret af et digt af Jim Morrison.

Iggy Pop spillede på Roskilde Festival i 1987, 1991, 1998 og i 2004 sammen med The Stooges.

I øjeblikket (primo 2007) er en film om Iggy Pops liv og karriere, kaldet The Passenger i produktion.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: