International Security Assistance Force

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
ISAF's logo

International Security Assistance Force (ISAF) er den internationale militære styrke under NATO-kommando i Afghanistan. Styrken blev oprettet i december 2001 på baggrund af en FN-resolution, efter Taliban var blevet fjernet fra magten. Styrken består (april 2010) af ca. 102.500 mand [1]. De første år var styrken kun til stede i den nordlige del af landet, men siden sommeren 2006 har man udvidet området, så ISAF har tropper i hovedparten af Afghanistan. Dette har medført, at styrken er kommet i direkte kamp med Taliban, med tab på begge sider til følge.

Danmark deltager med 750 soldater. Danmark har med en bataljonskampgruppe kommandoen over både britiske og afghanske hærenheder, i det som benævnes Battle Group Center, underlagt Task Force Helmand. De danske soldater opererer i flere baser tæt på frontlinjen i den såkaldte Green Zone, langs Helmand-floden. De danske soldater er jævnligt i hårde kampe med Taliban og har lidt de hårdeste tab i Afghanistan blandt de deltagende lande, målt i forhold til de enkelte landes indbyggere.

Den danske hær overtog kommandoen for Battle Group Center i oktober 2007, og har siden gennem hårde kampe flyttet fronten yderligere 4 km nordpå mod Sangin.

Deltagende nationer[redigér | redigér wikikode]

Alle NATO-medlemslande deltager med tropper i ISAF, ligesom andre lande uden for NATO deltager eller har deltaget. 46 lande deltager med tropper.

ISAF var i december 2009 støttet af 101.130 [2] tropper fra den afghanske hær samt 96.380 [3] afghanske politifolk, som det britiske forsvarsministerium har beskrevet som "fuldt udstyrede og uddannede".[4] Andre kilder siger, at særligt politifolkene i Afghanistan er dårligt trænet og udrustet.


Kilder[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: