International Security Assistance Force

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
ISAF's logo
Fra ISAF's hovedkvarter i Kabul i Afghanistan i 2011; Clock wise, Michael Mullen, David Petraeus, James Mattis (blev USA's forsvarsminister i 2017), John Allen, Marvin L. Hill og general i Tysklands hær, Wolf Langheld.

International Security Assistance Force (ISAF) var, indtil 28. december 2014,[1][2] en international militærstyrke under NATO-kommando i Afghanistan. Styrken blev oprettet i december 2001 på baggrund af en FN-resolution, efter Taliban var blevet fjernet fra magten. Styrken bestod (april 2010) af ca. 102.500 mand [3]. De første år var styrken kun til stede i den nordlige del af landet, men siden sommeren 2006 har man udvidet området, så ISAF har tropper i hovedparten af Afghanistan. Dette har medført, at styrken er kommet i direkte kamp med Taliban, med tab på begge sider til følge.

Deltagende nationer[redigér | rediger kildetekst]

Alle NATO-medlemslande deltager med tropper i ISAF, ligesom andre lande uden for NATO deltager eller har deltaget. 46 lande deltager med tropper.

ISAF var i december 2009 støttet af 101.130 [4] tropper fra den afghanske hær samt 96.380 [5] afghanske politifolk, som det britiske forsvarsministerium har beskrevet som "fuldt udstyrede og uddannede".[6] Andre kilder siger, at særligt politifolkene i Afghanistan er dårligt trænet og udrustet.

Danske styrker på udlån til ISAF[redigér | rediger kildetekst]

Danmark deltog med 750 soldater. Danmark har med en bataljonskampgruppe kommandoen over både britiske og afghanske hærenheder, i det som benævnes Battle Group Center, underlagt Task Force Helmand. De danske soldater opererer i flere baser tæt på frontlinjen i den såkaldte Green Zone, langs Helmand-floden. De danske soldater er jævnligt i hårde kampe med Taliban og har lidt de hårdeste tab i Afghanistan blandt de deltagende lande, målt i forhold til de enkelte landes indbyggere.

Danske hærofficerer på udlån til ISAF, overtog kommandoen for Battle Group Center i oktober 2007, og har siden gennem hårde kampe flyttet fronten yderligere 4 km nordpå mod Sangin.


Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "U.S. formally ends the war in Afghanistan". No. online. CBA News. Associated Press. 28. december 2014. Hentet 28. december 2014. (engelsk)
  2. ^ Sune Engel Rasmussen in Kabul (28. december 2014). "Nato ends combat operations in Afghanistan". The Guardian. Kabul. Hentet 11. januar 2015. (engelsk)
  3. ^ isaf.nato.int (engelsk)
  4. ^ (engelsk) MOC Input to Afghanistan Daily Arkiveret 15. oktober 2010 hos Wayback Machine
  5. ^ (engelsk) MOC Input to Afghanistan Daily
  6. ^ BBC NEWS – Isaf troops in Afghanistan (engelsk)

Eksterne henvisning[redigér | rediger kildetekst]