International Security Assistance Force

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg
ISAF's logo

International Security Assistance Force (ISAF) er den internationale militære styrke under NATO-kommando i Afghanistan. Styrken blev oprettet i december 2001 på baggrund af en FN-resolution, efter Taliban var blevet fjernet fra magten. Styrken består (april 2010) af ca. 102.500 mand [1]. De første år var styrken kun til stede i den nordlige del af landet, men siden sommeren 2006 har man udvidet området, så ISAF har tropper i hovedparten af Afghanistan. Dette har medført, at styrken er kommet i direkte kamp med Taliban, med tab på begge sider til følge.

Danmark deltager med 750 soldater. Danmark har med en bataljonskampgruppe kommandoen over både britiske og afghanske hærenheder, i det som benævnes Battle Group Center, underlagt Task Force Helmand. De danske soldater opererer i flere baser tæt på frontlinjen i den såkaldte Green Zone, langs Helmand-floden. De danske soldater er jævnligt i hårde kampe med Taliban og har lidt de hårdeste tab i Afghanistan blandt de deltagende lande, målt i forhold til de enkelte landes indbyggere.

Den danske hær overtog kommandoen for Battle Group Center i oktober 2007, og har siden gennem hårde kampe flyttet fronten yderligere 4 km nordpå mod Sangin.

Deltagende nationer[redigér | redigér wikikode]

Alle NATO-medlemslande deltager med tropper i ISAF, ligesom andre lande uden for NATO deltager eller har deltaget. 46 lande deltager med tropper.

ISAF var i december 2009 støttet af 101.130 [2] tropper fra den afghanske hær samt 96.380 [3] afghanske politifolk, som det britiske forsvarsministerium har beskrevet som "fuldt udstyrede og uddannede".[4] Andre kilder siger, at særligt politifolkene i Afghanistan er dårligt trænet og udrustet.


Kilder[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: