Intrinsisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nuvola apps kdict.svgOrdbogslignende artikel
Dette opslag fungerer mere som et opslag i en ordbog end som en artikel i en encyklopædi. Du kan evt. modificere artiklen, således at den passer bedre ind, eller flytte den til den tilsvarende artikel i den danske Wikiordbog – husk at formatere artiklen, så den passer ind i Wikiordbogen og at kopiere denne sides historik til diskussionssiden på Wiktionary.
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

intrinsisk, adj. indre, væsentlig; som kommer indefra; som er indefra virkende; en intrinsisk faktor er (fysiologisk) et enzym, der afsondres i maven; intrinsisk værdi er egenværdi, reel værd, værdi i handel og vandel (modsat affektionsværdi).

Begrebet intrinsisk værdi har stor betydning inden for moral filosofien. At en handling eller en genstand besidder intrinsisk værdi vil sige at man ønsker at gøre handlingen eller søge genstanden, ikke for hvad denne handling eller genstand kan give en eller andre eller føre til, men udelukkende for sin egen skyld.

Begrebet er bedst kendt fra utilitarismen hvor lykke hævdes at være det eneste der besidder intrinsisk værdi. Begreber som kærlighed og retfærdighed har for en utilitarist ingen værdi i sig selv, men kun en værdi i forhold til i hvor høj grad af lykke disse begreber genererer.

Andre moralske teorier har en bredere vifte af ting som de tillægger intrinsisk værdi, og intuitivt vil de fleste nok betragte kærlighed som en af de ting der må siges at besidde værdi i sig selv. For en utilitarist vil et kærlighedsforhold blot blive betragtet som resultatet af en optimal allokering af lykkemaksimering, og forholdet vil kun skulle bibeholdes indtil tidspunktet x, hvor den største lykke maksimering vil kunne blive fundet andetsteds. En utilitarist vil altså være i konstant udkig efter bedre tilbud, og vil deri også umuliggøre det som i klassisk forstand bliver betragtet som kærlighed. Dette er årsagen til at der igennem tiden er blevet udviklet mange alternative pluralistiske teorier der netop tager denne dimension i overvejelse.

filosofiStub
Denne filosofiartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.