Irakiske oprørere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

De irakiske oprørere refererer til den ukonventionelle krig som bliver ført af både irakiske indbyggere og udlændinge i Irak imod koalitionsstyrkerne og de irakiske myndigheder. Tilhængere af oprørerne omtaler dem gerne som "Iraks modstandsbevægelse" mens det irakiske regime og koalitionsstyrkerne har karakteriseret dem som "anti-irakiske styrker" og terrorister.

Første fase af krigen begyndte kort tid efter den USA-ledede invasion af Irak i 2003 og før en ny Irakisk regering var etableret. Oprindeligt angreb oprørerne koalitionsstyrkerne (styrker fra 31 lande, hvoraf de fleste kom fra USA og Storbritannien. Danmark deltog også) og de forskellige overgangsregeringer, der blev dannet under besættelsen. Efterfølgende blev angrebene rettet imod den nye irakiske regerings politi- og forsvarsstyrke. Angrebene fortsatte selv efter at regeringen blev valgt ved folkeafstemning og anerkendt af FN.

De irakiske opprørere er ingen entydigt organiseret bevægelse, men udspringer fra en lang række – fortrinsvis sunnimuslimske – grupper, som er imod den internationale koalitions militære tilstedeværelse i Irak, samtidig med at de mener at de folkevalgte organer ikke er repræsentative. Bevægelsens sammensætning spænder fra tilhængere af det tidligere Sunni-dominerede Baath-regime, mens andre er islamister i en mere bred forstand. Dertil kommer en stadig voksende gruppe, der bare er modstandere af det de mener er USA's (og den internationale alliances, og dermed også Danmarks) besættelse af landet. Dertil kommer Sunni-grupper, der har mistet indflydelse efter magtskiftet, og som har engageret sig i en kamp mod den shiamuslimske majoritet i landet.

Et af de begrundelser, som USA og resten af alliancen anvendte for at gå ind i Irak, nemlig at Saddam Husseins regime havde kontakt til Al-Qaida, viste sig meget hurtigt ikke at holde. Til gengæld har modstanden mod besættelsen af Irak tiltrukket mange udenlandske oprørere, der har tilsluttet sig lokale modstandsgrupper. Så der er næppe tvivl om at konfliktens opretholdelse er med til at styrke Al-Qaidas engagement i regionen.[kilde mangler]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

MilitærStub
Denne artikel om militær er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.