Ismail Omar Guelleh

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgMaskinoversættelse og/eller tvivlsomt indhold
Denne sides indhold bærer præg af at være en maskinoversættelse og/eller meget dårligt og uklart formuleret (også kaldet "dåsedansk"). Det vurderes at sproget er så dårligt og eventuelt forkert eller til at misforstå, at det bør omskrives eller oversættes på ny. Du kan hjælpe med at oversætte til korrekt dansk i denne og lignende artikler.
Hvis dette ikke sker inden for kort tid, kan en sletning komme på tale.
Se evt. denne sides diskussionsside eller i artikelhistorikken.
Ismail Omar Guelleh
Ismail Omar Guelleh 2018.jpg
Personlig information
Født 27. november 1947 (73 år)
Dire Dawa Rediger på Wikidata
Politisk parti Rassemblement Populaire pour le Progrès Rediger på Wikidata
Ægtefælle Kadra Mahamoud Haid Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Politiker Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Padma Vibhushan i kunst (2019) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ismail Omar Guelleh (født 27. november 1947 i Dire Dawa, Etiopien) sunni-muslim der siden 1999 præsident i Djibouti, der tidligere har arbejdet indenfor efterretningstjenesten. Han efterfulgte sin onkel, Hassan Gouled Aptidon som var præsident frem til 1999.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Kommer fra klan Mamassans, en komponent af den somaliske Stamme Issa, Ismail Omar Guelleh er den grand-søn Guelle Mohamed, bedre kendt som Guelleh Batal, underskrevet bemærkelsesværdige af den "frie aftale -issa "af 30. august 1917 at ratificere" overføre fuldt ejerskab til den franske regering kysterne, havne, bugter, øer og territorier besat siden tidernes morgen af Issa stammer". Som anerkendelse fik Guelleh Batal fra den franske administration stilling som rekrutterer på vegne af CFE.

Faderen til Ismail Omar Guelleh, søn af Guelleh Batal, Omar Guelleh, en af de første indfødte lærere i 1930'erne, før arbejde, at følge tilblivelsen af sin far, på vegne af selskabet af den fransk-etiopiske jernbane (CFE), der byggede linjen, der forbinder Djibouti med Addis Abeba, og hvis hovedkontor var i Dire Dawa, en by selv oprettet af virksomheden.

Den bedstefar af sidstnævnte, Oumar Ali Adal, "ville være en af de første Issas, der er blevet til den våde pingvin foran det, der bliver Djibouti".

I Dire Dawa, Ismail Omar Guelleh efter traditionel uddannelse på Koran skole, så i den franske skole Charles de Foucault i Djibouti.

I 1964, i en alder af 18, Ismail Omar Guelleh begyndte at arbejde i baggrunden af den franske territorium afarerne og issaerne, fordi det taler amharisk, somalisk, arabisk, fransk, Italiensk og engelsk.

I 1974 blev han suspenderet, fordi han var mistænkt for at videregive oplysninger til uafhængighedsbevægelsen [ref. kræves]. Han investerer så i den afrikanske Folkets Liga for Uafhængighed (LPAI) under ledelse af hassan gouled aptidon (en del af den samme udvidede familie gruppe eller "klan"), hvilke kampagner for uafhængighed.

I 1977 er Ismaïl Omar Guelleh medlem af delegationen, der forhandler med Frankrig om hans lands uafhængighed. Uafhængigheden blev proklameret den 27. juni 1977. Den nye præsident for republikken Hassan Gouled udpegede ham som chef for hans kabinet. Han er derfor involveret fra begyndelsen i landets ledelse over for en ekstern konflikt, Ogaden-krigen mellem Somalia og Etiopien og interne spændinger.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
BiografiSpire
Denne biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.