Jane Toppan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Honora Kelley
Fødenavn Honora Kelley
Alias Jane Toppan
Født den 1854
Fødested Boston, Massachusetts, USA
Død den 1938
Straf
Dødsårsag Naturlige årsager
Drab
Antal ofre 31
Periode 1885 – 1901
Arresteret 29 oktober , 1901

Jane Toppan (18541938), født Honora Kelley, var en amerikansk seriemorder og kvindelige lyst morder.[1] Hun tilstod 31 mord i 1901. Hun er citeret for at sige, at hendes ambition var "at have dræbt flere mennesker – hjælpeløs mennesker – end nogen anden mand eller kvinde, der nogensinde har levet ...".

Tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Hendes far var en enlig far, der forlod hende på et børnehjem, da hun var seks år gammel. Hun blev taget i pleje af en velhavende familie, men hun blev behandlet mere som en tjener end et medlem af familien. Hendes far vist sig senere at være sindssyg.

Mord[redigér | redigér wikikode]

I 1885 begyndte Toppan uddannelse til sygeplejerske på Cambridge Hospital. Under sit ophold brugte hun sine patienter som forsøgskaniner i eksperimenter med morfin og atropin, hun ændrede deres foreskrevne doseringer for at se, hvad det gjorde ved deres nervesystem. Hun tilbringer en masse tid alene sammen med disse patienter, udarbejder falske diagrammer og medicinerer dem så de driver ind og ud af bevidsthed og kravler endda ned i sengen til dem. Det vides ikke, om nogen seksuel aktivitet foregik, mens hendes ofre var i denne fase, men da Jane Toppan blev spurgt efter anholdelsen, svarede hun, at hun fornemmede en seksuel spænding fra patienter, der var nær død, som vendte tilbage til livet og derefter døde igen.[1] Toppan administrerede en lægemiddelsblanding til de patienter som hun valgte som hendes ofre, ligger i sengen med dem og holder dem tæt ind til hendes krop, da de døde.[1] Dette er ganske sjældent, da kvindelige seriemordere, normalt begår mord for at opnå økonomisk vinding og ikke seksuel spænding. Hun blev dog anbefalet til det prestigefyldte Massachusetts General Hospital i 1889, og der, kræver hun endnu flere ofre, inden hun blev fyret det følgende år. Hun vendte kortvarigt tilbage til Cambridge, men blev hurtigt fyret for at ordinering opiater hensynsløst. Hun begyndte en karriere som privat sygeplejerske, som blomstrede på trods af klager over smålige tyveri.

Hun begyndte for alvor sine forgiftninger i 1895 ved at dræbe hendes udlejere. I 1899 dræbte hun sin plejesøster Elizabeth med en dosis af stryknin. I 1901 flyttede Toppan ind hos den ældre Alden Davis og hans familie i Cataumet for at tage sig af ham efter dødsfaldet af hans kone (som Toppan selv havde myrdet). Inden for få uger, dræbte hun Davis og to af hans døtre. Hun flyttede derefter tilbage til sin hjemby og begyndte at gøre kur til hendes afdødes plejesøsters mand, dræbe hans søster og forgiftning ham, så hun kunne bevise sig selv ved pleje ham tilbage til sundhed. Hun forgiftede sig selv for at fremkalde hans sympati. Den finte virkede dog ikke, og han smed hende ud af sit hus.

På dette tidspunkt beordrede overlevende medlemmer af Davis familien en toksikologi undersøgelse af Alden Davis yngste datter. Rapporten fastslog, at hun var blevet forgiftet, og de lokale myndigheder udsender en efterlysning af Toppan.

Den 26. oktober 1901 blev hun arresteret for mord. I 1902 tilstod hun 11 mord. Den 23. juni i Barnstable County Courthouse, blev hun fundet ikke skyldig på grund af sindssyge og dømt til livstid i Taunton Insane Hospital.

Kort efter retssagen, bragte en af William Randolph Hearst’s aviser, New York Journal, en artikel, hvad der foregav at være Toppan’s bekendelse til hendes advokat, at hun havde dræbt flere end 31 personer, og at hun ønskede, at juryen skulle finde hende sindssyg, så hun kunne i sidste ende have en chance på at blive frigivet. Uanset om det var rigtig Toppan hensigt er ukendt, men hun var dog fortsat indespærret på Taunton resten af hendes liv.

Fiktive skildringer[redigér | redigér wikikode]

Det er en udbredt opfattelse at Toppan skulle have været inspirationen til "den uforlignelige Bessie Denker", en karakter i William March's roman The Bad Seed, som Maxwell Anderson lavede til et vellykket teaterstykke og film. Ligesom Toppan var Denker en seriemorder som forgiftede sine offer og som begyndte dræbte en ung alder.

I den uafhængige film American Nightmare, skrevet og instrueret af John Keyes Debbie Rochon portrætterer en multiple morder kaldet "Jane Toppan", som formår at dræbe flere personer under hele filmen via forskellige metoder. Hendes karakter er også ansat som sygeplejerske, som nævnes i begyndelsen af filmen. Denne karakter var inspireret af den virkelige Jane Toppan, men hendes metoder for mord adskiller helt og filmen er ikke ment som en biografi.


Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. 1,0 1,1 1,2 "When Women Kill Together.". The Forensic Examiner (American College of Forensic Examiners Institute (ACFEI)). 2007-03-22. Hentet 2009-08-02. 

Kilde[redigér | redigér wikikode]

  • Lane, Brian and Gregg, Wilfred – The Encyclopedia of Serial Killers (1995)