Spring til indhold

Maxwell Anderson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Maxwell Anderson
Maxwell Anderson (t.v.) bladt øvrige grundlæggere af Playwrights Company
Personlig information
FødtJames Maxwell Anderson Rediger på Wikidata
15. december 1888 Rediger på Wikidata
Atlantic, Pennsylvania, USA Rediger på Wikidata
Død28. februar 1959 (70 år) Rediger på Wikidata
Stamford, Connecticut, USA Rediger på Wikidata
DødsårsagSlagtilfælde Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedStanford University,
University of North Dakota College of Arts and Sciences,
University of North Dakota Rediger på Wikidata
Medlem afAmerican Academy of Arts and Letters Rediger på Wikidata
BeskæftigelseJournalist, dramatiker, manuskriptforfatter, forfatter, lærer, digter, lyriker Rediger på Wikidata
ArbejdsgiverStanford University Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserPulitzerprisen for drama (1933),
Æresdoktor af Columbia University Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Maxwell Anderson (15. december 188828. februar 1959) var en amerikansk, dramatiker, forfatter og journalist.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Anderson studerede engelsk litteratur ved University of North Dakota i Grand Forks og blev senere ansat som rektor ved en High School i Minnewaukan, North Dakota, men blev afskediget, da han snakkede om sine pacifistiske meninger overfor eleverne. Han flyttede derefter til Californien og fortsatte sine studier ved Stanford University. Eftr studierne arbejdede han som gymnasielærer i San Francisco indtil han igen blev fyret, efter at have støttet en elev der var modstander af våben.

Efter sine forsøg som lærer fik han en stilling i dagspressen, og flyttede derefter til New York City. Her begyndte han at skrive teaterstykker samtidigt med han arbejdede som journalist. Efter noget tid arbejdede han udelukkende med teater.

Anderson skrev et stort antal skuespil og han var en af de få dramatikere, der skrev på blankvers. I 1930 var han nomineret til, sammen med George Abott og Del Andrews, en Oscar for bedste manuskript for sit arbejde med manuskriptet til Intet nyt fra vestfronten. I 1933 fik han Pulitzerprisen for drama, for sit politiske drama Both Your Houses.

Han nød stor kommerciel succes med en række skuespil, der havde fandt sted i Tudortiden. Et bestemt stykke, Anne of the Thousand Days, fortællingen om Henrik 8. af Englands ægteskab med, og henrettelse af Anne Boleyn, var en stor succes på scenen i 1948. Stykket blev først filmatiseret efter 21 år, måske på grund af censuren, da ordet "Bastard" blev brugt flere gange og stykkets åbne diskussion om seksuelle forhold. Stykket havde premiere på Broadway med Rex Harrison og Joyce Redman i hovedrollerne, og i 1969 blev det en oscarvindende film (for kostumer) med Richard Burton og Geneviève Bujold i de samme roller. Teaterstykket spilles stadig i dag.

Et andet af hans tudorstykker Elisabeth the Queen blev filmatiseret med titlen The Private Lives of Elisabeth and Essex på dansk Dronningens Elsker. Filmen havde den legendariske skuespillerinde Bette Davis i den kvindelige hovedrolle og Errol Flynn som den mandlige hjerteknuser.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


USASpire
Denne biografi om en amerikaner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi