Janez Janša

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Janez Janša

Janez Janša at Helsinki 2018.jpg

Personlig information
Født 17. september 1958 (61 år)
GrosupljeRediger på Wikidata
Politisk parti Slovenske demokratiske partiRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Ljubljanas universitetRediger på Wikidata
Beskæftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Republikken Sloveniens frihedsorden,
General Maistra-ordenen,
Storkorset for Solens Orden i PeruRediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Janez Janšas hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Janez Janša (født 17. september 1958 i Ljubljana) er en slovensk politiker, der siden 1993 har været formand for Sloveniens Demokratiske Parti. Fra 9. november 2004 til 21. november 2008 og igen fra 10. februar 2012 til 20. marts 2013 var han Sloveniens premierminister.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Janša blev uddannet i forsvarsstudier fra Ljubljanas Universitet i 1982. Han blev derefter trainee i Den Socialistiske Republik Sloveniens forsvarsministerium.

I sine unge år var han aktiv i den kommunistiske ungdomsorganisation ZSMS. Han skrev flere kritiske artikler, der blev trykt i organisationens medlemsblad Mladina, hvilket førte til den såkaldte Ljubljana-proces, hvor Janša, officeren Borštner og journalisterne Tasic og Zavrl blev anklaget.

Han deltog i 1989 i dannelsen af det første reelle oppositionsparti i Slovenien, kaldet Den slovenske demokratiske union, som han blev næstformand for. Som følge af valgalliancen DEMOS' sejr ved det første frie valg i 1990, blev han landets første demokratisk valgte forsvarsminister. Koalitionsregeringen blev opløst i 1992, hvorefter han fortsatte som minister og sluttede sig til det socialdemokratiske parti. Han måtte gå af som minister i 1994 som følge af Depala vas-affæren. I 1993 blev han partiformand for partiet, der i 2003 skiftede navn til det Slovenske Demokratiske Parti og efterhånden fik en mere liberal-konservativ profil, ligesom partiet blev mere pro-vestligt.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: