Jean Prouvé

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Jean Prouvé (8. april 1901 i Paris23. marts 1984 i Nancy) var en fransk smed, designer og arkitekt.

Tidlige år[redigér | redigér wikikode]

Jean Prouvé var født ind i en kreativ familie. Hans far Victor Prouvé var maler og en del af Art Nouveau-bevægelsen Hans mor Marie Duhamel var pianist. Hans drøm om, at læse til ingeniør blev knust, ved 1. verdenskrigs udbrud, der ramte hans familie hårdt økonomisk.

I stedet blev han i 1916 sat i lære hos en af hans fars venner kunstsmeden Émile Robert i Enghien udenfor Paris.

Senere stod han i lære hos en anden kunstsmed ungareren Adalbert Szabo. I 1924 åbnede han sit eget smedeværksted i Nancy. Samme år blev han gift med Madeleine Schott. I begyndelsen lavede han mest støbejerns lamper, jerngelændere og porte og han var meget påvirket af Art Noveau. Kort tid efter udviklede han imidlertid sin stil mere i retning af modernismen

Gennembrud[redigér | redigér wikikode]

Hans gennembrud kom i 1927, da han fik en bestilling fra arkitekten Robbert Mallet-Stevens på et indgangsparti til en villa i Paris. Mallet-Stevens var en af de førende franske arkitekter indenfor den moderne bygningskunst og kontakten til ham, betød at Prouvé kom i kontakt med kredsen omkring Le Corbusier.

Ekspansion[redigér | redigér wikikode]

Efterhånden voksede hans virksomhed, således havde han i slutningen af 1920'erne 30 ansatte. Og i 1931 blev han nødt til at flytte produktionen til større lokaler. Samtidig omstrukturerede han firmaet til et aktieselskab under navnet: Societé Anonyme Les Ateliers Jean Prouvé.

Ligeledes i 1931 dannede han sammen med Mallet-Stevens, Charlotte Perriand, Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Marcel Lods, Eugène Beaudoin og Tony Garnier en sammenslutning af kunstnere og arkitekter, som de kaldte Union des Artistes Moderne (UAM).

Værker[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilde[redigér | redigér wikikode]