Jens Rosenheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jens Rosenheim
Født 1636 Rediger på Wikidata
Oslo Rediger på Wikidata
Død 1690 Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Universiteit Leiden,
Københavns Universitet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Dommer, jurist Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jens Toller Rosenheim, født Toller (1636 i Christiania1690 i Dublin) var en dansk-norsk amtmand og overkrigskommissær.

Han var vistnok født i Christiania, hvor faderen, den rige Nils Toller (død 1642), var borgmester; moderen, Karen Davidsdatter Lucht (Luft), var siden gift med generalmajor Georg Reichwein. Efter at være blevet student i København 1652 fortsatte Jens Toller sine studier i udlandet, deriblandt vistnok i England, da han siden ses at være vel bevandret i engelsk; 1658 immatrikuleredes han i Leiden og blev i det følgende år konrektor i Christiania. 1664 fik han bestalling som vicelagmand i Bergen og Gulatings Lagdømme og 1665 tillige som amtsskriver på Bergenhus, i hvilket år han omtales med ros for sin virksomhed som underhandler med den engelske admiral under affæren med den hollandske flåde i Bergens havn, hvorfor han senere fik en pension af fisketienden for egen og hustruers levetid. 1666 blev han virkelig lagmand efter svigerfaderen og 1673 assistensråd ved Overhofretten med rang som assessor i Højesteret. 26. maj 1676 optoges han (samtidig med svigerfaderen) i adelstanden under navnet Rosenheim. 1677 udnævntes han til vicestiftamtmand i de vesterlenske amter og amtmand i Lister og Mandals Amt, var 1679 justitiarius i Overhofretten og 1680-81 en tid amtmand i Nedenæs og Bamle. 1687 og 1688 anvendtes han i diplomatiske sendelser til England og blev 1689 sendt som overkrigskommissær med de tropper, der overlodes kong Vilhelm III af England mod Jacob II under felttoget i Irland, og her døde han i Dublin 1690. Han havde efterhånden haft titel af kancelli-, kammer-, kommerce-, justits- og etatsråd og var medlem af kommissionerne for Danske og Norske Lov.

Postvæsenet var siden 1685 overdraget til Christian Gyldenløve, men da han naturligvis ikke selv kunne styre det, indsattes der direktører til at lede det i hans navn. Som sådan fungerede Matthias Moth fra 1688 til 1699, først i forening med Jens Rosenheim og efter dennes død 1690 alene.

Hans 1. hustru, med hvem han blev gift i Bergen o. 1666, var Anne Hansdatter (Smidt, senere Lillienskiold), datter af lagmand Hans Hansen Lillienskiold. Hans 2. hustru (gift o. 1680) hed Anne Cathrine Compoteller (død i København 1701) og var datter af amtsforvalter Hans Jørgen Compoteller i Flensborg. Med hans eneste barn, fændrik Christian Ulrik Rosenheim, uddøde slægten 1700.

Kilder[redigér | redigér wikikode]