Jim Marshall

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jim Marshall
Jim Marshall at Summer NAMM 2007 2.jpg
Jim Marshall, 2007
Personlig information
Født James Charles Marshall
29. juli 1923(1923-07-29)
KensingtonRediger på Wikidata
Død 5. april 2012 (88 år)
LondonRediger på Wikidata
Dødsårsag KræftRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Audioingeniør, iværksætter, Instrumentbygger, trommeslager, ingeniørRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Officer of the Order of the British EmpireRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

James Charles Marshall, OBE (29. juli 19235. april 2012) kendt som The Father of Loud eller The Lord of Loud, var en engelsk forretningsmand og pioner indenfor guitarforstærkere. Hans firma, Marshall Amplification, har skabt udstyr brugt af nogle af de største navne indenfor rock.

I 1960 åbnede han en trommebutik i London. Her gav han trommeundervisning, og hans elever kom nogle gange sammen med deres guitarister, bl.a. Pete Townshend og Ritchie Blackmore.[1] Guitaristerne syntes at Marshall skulle udvide sit sortiment til også at omfatte guitarer og forstærkere. I starten var han skeptisk, men endte med at følge opfordringen.

Produktion af forstærkere[redigér | redigér wikikode]

Nogle af guitaristerne, der handlede i Jim Marshalls butik, begyndte at fortælle om, hvordan der ikke var nogen forstærkere, som producerede den lyd de ville have. Hverken Marshall eller hans reperatør vidste noget om forstærkerdesign, så Dudley Craven, der arbejdede for EMI, blev ansat til at udforme den forstærker guitaristerne ønskede.[1]. I 1962, da de første fem prototyper var blevet kasseret, lykkedes det at designe en forstærker Marhshall var tilfreds med. Det samme var guitaristerne – den første dag blev der bestilt 23 forstærkere. Blandt køberne var Blackmore, Townshend og Big Jim Sullivan.

Eric Clapton plejede at øve i Marshalls musikbutik, og han spurgte Marshall , om han kunne lave en combo-forstærker, der var lettere at transportere. Dette resulterede i Bluesbreaker-forstærkeren.[1]

En anden guitarist, der besøgte Jim Marshalls butik, var Jimi Hendrix, som havde hørt forstærkeren på Ronnie Scott's Jazz Club. Da Hendrix kom ind i butikken, var det første han sagde, at han skulle bruge Marshall-forstærkere. Først troede Marshall, at hans besøgende var en af de guitarister, der ville have noget uden at betale.[1] Han tog dog fejl, for Hendrix ville betale fuld pris for forstærkerne; hans eneste krav var verdensomspædende service.

Reference[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]