Joachim Ernst af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Plön

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Joachim Ernst
Joachim Ernst I af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Pløn NMGrh 41.jpg
Hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Plön
Regerede 1622 – 1671
Efterfølger Hans Adolf
Ægtefælle Dorothea Augusta af Slesvig-Holsten-Gottorp
Børn

med hertuginde Dorothea Augusta:

Hus Huset Oldenburg
Far Hans den Yngre, Hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg
Mor Agnes Hedvig af Anhalt
Født 29. august 1595
Sønderborg
Død 5. oktober 1671 (76 år)
Plön
Religion evangelisk-luthersk
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1671

Joachim Ernst, hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Plön (29. august 15955. oktober 1671) var en af de mange afdelte sønderborgske hertuger. Han var første hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Plön fra 1622 til 1671.

Han var søn af Hertug Hans den Yngre af Slesvig-Holsten-Sønderborg. Ved arvedelingen efter faderens død i 1622 arvede han området omkring Plön i Holsten. Han blev efterfulgt som hertug af sin søn Hans Adolf.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Joachim Ernst blev født den 29. august 1595 i Sønderborg som attende barn og tiende søn af Hertug Hans den Yngre af Slesvig-Holsten-Sønderborg i hans andet ægteskab med Agnes Hedvig af Anhalt. Hans den Yngre var en yngre søn af Kong Christian 3., der i 1564 ved arvedelingen efter faderens død havde fået tildelt nogle mindre dele af hertugdømmerne Slesvig og Holsten: Als, Sundeved, Ærø og Plön. Stænderne nægtede imidlertid at hylde og anerkende hertug Hans som regerende hertug på linje med sin bror Frederik 2. og onkler Hans den Ældre og Adolf. Hans den Yngre havde dermed ikke andel i hertugdømmernes fælles regering og blev derfor betegnet som afdelt hertug.

Som ung tog Joachim Ernst på dannelsesrejse gennem Europa, hvor han blandt andet besøgte Holland, England, Frankrig og Italien. I 1617 deltog han i Uskok-krigen.

Ved arvedeligen efter faderens død i 1622 arvede han området omkring Plön i Holsten samt områderne omkring Ahrensbök og Reinfeld. I anledning af sit bryllup med prinsesse Dorothea Augusta, en datter af hertug Johan Adolf af Slesvig-Holsten-Gottorp, lod Joachim Ernst i 1632 den gamle borg i Plön nedrive og opførte fra 1633 til 1636 Plön Slot som residens og regeringssæde. Byggeriet var afsluttet på blot tre år og fandt sted under Trediveårskrigen.

Da hans storebror, Hertug Christian af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Ærø døde, arvede han en række godser på Ærø.

Hertug Joachim Ernst døde den 5. oktober 1671 i Plön og blev efterfulgt i sine besiddelser af sin søn Hertug Hans Adolf.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]