Joe Morgan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Joe Morgan
Joe Morgan crop.jpg
Personlige data
Fulde navn Joe Leonard Morgan
Fødselsdato 19. september 1943
Fødested Bonham, Texas, USA
Statsborger USARediger på Wikidata
Karriere
Højde 1,70 m
Positioner 2. base
Batter/kaster venstrehåndet/højrehåndet
Trøjenummer 8
År
1963-1971
1972-1979
1980
1981-1982
1983
1984
Hold
Houston Astros/Colt .45's
Cincinnati Reds
Houston Astros
San Francisco Giants
Philadelphia Phillies
Oakland Athletics
Baseball Hall of Fame
Indvælgelsesår 1990
Wikidata:
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Joe Leonard Morgan (født 19. september 1943 i Bonham, Texas, USA) er en tidligere professionel baseballspiller, som er valgt ind i Baseball Hall of Fame. Morgan var aktiv fra 1963-1984 og spillede for Houston Astros, Cincinnati Reds, San Francisco Giants, Philadelphia Phillies samt Oakland Athletics. Hans defensive position var 2. base. Morgan bliver betragtet som en af de bedste 2. basemænd i historien og sabermetrics-guruen Bill James har i sin bog, New Bill James Historical Baseball Abstract, placeret Joe Morgan som den bedste nogensinde.

Joe Morgan er i øjeblikket kommentator for den amerikanske sportskanal ESPN.

Karriere som spiller[redigér | redigér wikikode]

Joe Morgan skrev kontrakt med Houston Astros i 1962 (mens de stadig hed Colt .45's) og fik sin debut i MLB 21. september 1963. Det var dog først fra 1965, at Morgan blev fast mand hos Houston. Med 2 All-Star-kampe og en 2.-plads i Rookie of the Year-afstemningen i 1965, havde Joe Morgan en solid karriere hos Astros.

Efter 1971-sæsonen blev Joe Morgan byttet til Cincinnati Reds, hvor han tilbragte de næste 8 sæsoner. I den periode var Morgan en af baseballspillets absolutte superstjerner, og sammen med bl.a. Pete Rose og Johnny Bench var Morgan en del af et Reds-hold, der var så stærkt, at det fik tilnavnet The Big Red Machine. Dette hold vandt World Series både i 1975 og 1976, og begge år vandt Joe Morgan NL MVP-prisen. I alle sine 8 år hos Reds blev Morgan valgt til All-Star-kampen, og fra 1973 til 1977 vandt han Gold Glove-prisen.

I de sidste år af sin karriere var Joe Morgan i slutspillet med Astros i 1980 (nederlag til Phillies i NLCS) og med Phillies i 1983 (nederlag til Baltimore Orioles i World Series). Derudover vandt Morgan en Silver Slugger-pris i 1982, mens han spillede for Giants. Joe Morgan spillede sin sidste kamp i MLB 30. september 1984 for Oakland.

I 1990 havde Joe Morgan for første muligheden for at blive valgt ind i Baseball Hall of Fame, og med næsten 82% af stemmerne kom Morgan ind i første forsøg.

Karriere som kommentator[redigér | redigér wikikode]

Siden sit karrierestop har Joe Morgan været aktiv som kommentator non-stop, både som lokal kommentator for Cincinnati, San Francisco og Oakland, men også for de nationale tv-selskaber, ABC og NBC. Det er dog først og fremmest hos ESPN, at Morgan har gjort sig bemærket som kanalens førende ekspertkommentator, og siden 1990 har Morgan dannet fast makkerpar med play-by-play-kommentatoren Jon Miller.

Joe Morgan og sabermetrics[redigér | redigér wikikode]

I løbet af de sidste par år er der opstået kritik af Joe Morgans evner som analytiker, en kritik som opstod i kølvandet af udgivelsen af bogen Moneyball, som handler om Oakland Athletics' general manager Billy Beane og hans måde at bruge sabermetrics i opbygningen af sit hold. Selvom Joe Morgan ved flere lejligheder har indrømmet, at han aldrig har læst Moneyball, har det ikke afholdt ham fra at kritisere Beane for at have skrevet bogen (det på trods af, at det ikke er Beane, men forfatteren Michael Lewis, der har skrevet den) ligesom Morgan ikke har tøvet med at kalde Beane, journalister og fans, der bruger sabermetrics, for "nørder, der spiller videospil". Det foreløbige klimaks i denne debat har været oprettelsen af en blog, firejoemorgan.com, hvor en gruppe personer med jævne mellemrum skriver indlæg om, hvad de betegner som underlødig baseballjournalistik. Gruppen, der står bag denne blog, har dog udtalt at navnet på bloggen mere eller mindre skal ses som en joke, da chancen for, at Joe Morgan bliver fyret, er meget lille.[1].

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]