Joensuu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Joensuus placering i Finland
Joensuu

Joensuu er hovedbyen i Nordkarelen i det østlige Finland og har, efter sammenlægningen med et par små nabokommuner ca. 72.000 indbyggere. Den blev grundlagt i 1848 af Tsar Nikolaj 1.

Byen ligger i landskabet Norra Karelen. Kommunen og landskabet hører administrativt under Østfinlands regionsforvaltning.

I byen ligger bygningen Areene, der til daglig fungerer som sportshal. Det er den største træbygning i Finland. Lige udenfor centrum ligger University of Eastern Finland, Joensuu kampus. Universitet har ca 15-16.000 studerende fordelt på 3 kampuser; Joensuu (ca 8.000), Kuopie and Savonlinna. Kampus i Joensuu er det østligste universitet på det kontinenale EU.

I Joensuu ligger endvidere European Forest Institute.

Til og fra[redigér | redigér wikikode]

Joensuu har en jernbanestation, hvorfra der er direkte forbindelse til Helsinki samt til en række mindre byer, hvorfra der kan opnås forbindelse til andre større byer.

Ved siden af banegården ligger busstationen, der stort set har de samme forbindelser, men også tilbyder mindre ruter samt bybusservice. Det er dog ikke alle bybusser og almindelige busser, som stopper ved busstationen. Enkelte holder ved marketspladsen i centrum.

Endelig har Joensuu også en lufthavn, der har flere daglige afgange til bl.a. Helsinki og som også tilbyder direkte afgange til udvalgte feriemål i bl.a. Spanien og Tyrkiet i sæsonen. Lufthavnen er placeret ca 15-20 km nord-øst for centrum.

Afstande[redigér | redigér wikikode]

Orthodox Church, Kirkkokatu, Joensuu

Afstande til andre finske byer:

By Afstand Retning
Helsinki 437 km SV
Jyväskylä 245 km V
Kuopio 136 km NV
Lappeenranta 235 km SV
Oulu 393 km NV
Kajaani 222 km NV
Savonlinna 133 km SV
Tampere 393 km SV
Turku 542 km SV
Vaasa 492 km V

Sport[redigér | redigér wikikode]

  • Kataja – Basketball – Spiller kampe i Areena og holder til i den bedste finske række hvor de ofte spiller med om mesterskabet.
  • JOSBA – Floorball – Spiller i den den bedste finsk række.
  • JOMA – Baseball (Finlands national sport) – Spiller kampe på deres eget stadion som er placeret inde i skoven mellem Areena og universitetet. Hører også til en den bedste række.
  • JIPPO – Fodbold – Spiller kampe på stadion lige udenfor Areena. Spiller i den næstbedste række.
  • Jokipojat – Ishockey – Spiller kampe i ishockeyhallen lige ved siden af areena. Hallen har plads til ca. 5100. Spiller også i den næstbedste række.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Finsk geografi Stub
Denne artikel om Finlands geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 62°36′00″N 29°45′50″Ø / 62.6°N 29.7639°Ø / 62.6; 29.7639