Johan-Gottfried Wilhelm Palschau

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Johan-Gottfried Wilhelm Palschau
Født 21. december 1741 Rediger på Wikidata
København Rediger på Wikidata
Død 1815 Rediger på Wikidata
Sankt Petersborg Rediger på Wikidata
Statsborger Tyskland,
Danmark Rediger på Wikidata
Sprog Tysk Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Komponist, pianist Rediger på Wikidata
Instrumenter
Klaver Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Johan-Gottfried Wilhelm Palschau – eller Gotfred Vilhelm Palschau (1741 – ca. 1815) var en dansk pianist og komponist.

Han var søn af violinisten Peter Jacob Palschau (ca. 1708-1793), der kom til København omkring 1747 sandsynligvis fra Holsten. Det er muligt, at familienavnet stammer fra landsbyen Palschau/Palczewo ved Wisla-floden lidt syd for Gdansk i Polen, et område, der i 1700-tallet var tysk. Fra 1761 var Peter Jacob Palschau violinist i Det Kongelige Kapel og opdrog som enkemand 5 børn, der alle var musikalsk begavede. To af hans døtre medvirkede som sangsolister i Johann Adolph Scheibes sørgemusik ved Frederik V's begravelse i 1766.

Johan-Gottfried blev allerede som barn en anerkendt og efterspurgt cembalospiller, og rejste rundt i Nordeuropa i denne egenskab. I 1754 var han i London, i 1756 i Hamborg, i 1757 i Lübeck og på denne tid udgav han to cembalokoncerter i Nürnberg, hvor han måske også har spillet. I 1768 var han tilbage i København, men i 1771 opholdt han sig i Riga. Fra 1777 boede han tilsyneladende permanent i Sankt Petersborg og gav der eller i Moskva komcerter med med sig selv i hoverollen eller som akkompagnatør for andre. Den seneste registrerede optræden fandt sted i Skt. Petersborg i 1800 hvor han på pianoforte akkompagnerede den tyske sanger H. Chr. Wunder.

Hans overleverede kompositioner er fåtallige. Der kendes nogle cembalosonater, trykt 1761, 2 cembalokoncerter trykt 1771, men måske skrevet tidligere, en Aria Francois avec Variations for cembalo og flere sæt variationer over russiske folkemelodier.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]