Johan Erik Vesti Boas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Johan Erik Vesti Boas
Foto: Harald Paetz

Johan Erik Vesti Boas (2. juli 1855 i København25. januar 1935Frederiksberg) var en dansk zoolog.

Liv og virke[redigér | redigér wikikode]

Boas blev student 1873, tog magisterkonferens i zoologi 1878 og udgav samme år sit første arbejde Scaroidernes Tandforhold. 1880 udkom hans Studier over Dekapodernes Slægtskabsforhold med 7 tavler (Videnskabelige Selskabs Skrifter). I Heidelberg opholdt han sig en tid lang og studerede under Carl Gegenbaur. 1880 fik han ansættelse som assistent i anatomi ved Veterinær- og Landbohøjskolen. Det følgende år disputerede han for doktorgraden (Bidrag til Kundskaben om Conus arteriosus og Arteriebuerne hos Amphibierne). 1883-85 var han assistent ved Zoologisk Museum, hvor efter han udnævntes til docent og, fra 1903, til professor i zoologi ved Landbohøjskolen. Boas gik 1927 af som professor ved Landbohøjskolen.

Forfatterskab[redigér | redigér wikikode]

Foruden de nævnte arbejder har han publiceret mange større og mindre afhandlinger, således:

  • Studien über die Verwandtschaftsbeziehungen der Malakostraken (1883),
  • Bidrag til Pteropodernes Morfologi og Systematik (1886),
  • Ohrknorpel und äusseres Ohr der Säugetiere (25 tavler, 1912) samt,
  • The elephants head, I (17 tavler, 1908, i forening med Simon Paulli).

Som lærer ved Landbohøjskolen har han desuden udgivet en Lærebog i Zoologi, som er udkommet i flere danske og udenlandske udgaver (den sidste [1913] på tysk) og indtager en smuk plads, også blandt de udenlandske håndbøger af lignende art, dernæst en Dansk Forstzoologi (1898) samt endelig, i forskellige tidsskrifter, en lang række større og mindre undersøgelser over dyr, som på en eller anden måde er skadelige i mark, skov eller have. Af hans arbejder i de senere år kan nævnes den stærkt udvidede 2. udgave af Dansk Forstzoologi (1923), 2. bind af The Elephants Head (1926) samt en række undersøgelser over eremitkrebs og den med disse beslægtede troldkrabbe (Lithodes).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
Naturvidenskab Stub
Denne naturvidenskabelige biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi