Johan Frederik Carøe (handelsmand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Johan Frederik Carøe
Født 3. august 1817Rediger på Wikidata
Død 27. december 1893 (76 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Dommer, købmandRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johan Frederik Carøe (født 3. august 1817 i Horsens, død 27. december 1893 i København) var en dansk handelsmand, bror til Christian Frederik Carøe.

Hans fader, Hans Frederik Carøe (død 1852), da borgmester og byfoged i Horsens, var en søn af etatsråd og borgmester sammesteds Nicolai Christian Carøe (død 1833), en broder til Johan Frederik Carøe fra Randers; moderen hed Helene f. Kruuse. Efter i 3 år at have været beskæftiget ved en korn- og kolonialforretning i Vejle, dernæst i Aabenraa og Kiel de næste 7 år, etablerede Carøe sig 1843 i København som grosserer. I sin lange handelsvirksomhed har han på forskellig måde med held bidraget til at bringe vor kornhandel i højde med den øvrige verdens. Ved hans initiativ blev således overgangen fra tøndemål til autoriseret vejning og rationel vægtbestemmelse endelig gennemført, og som medlem af Grosserer-Societetets komité (1863-83) fandt han en kærkommen lejlighed til at yde et væsentligt bidrag til etableringen af faste slutsedler og oprettelsen af et voldgifts- og bedømmelsesudvalg for kornhandelen. Også på anden måde har han virket til landets vel, således ved sin deltagelse i krigsskadeserstatnings-kommissionen, hvoraf han 1865 blev kongevalgt medlem. I 1873 var han endelig medstifter af Handelsbanken, hvortil han siden var knyttet som medlem af bestyrelsesrådet. I 1861 indvalgtes han i Nationalbankens repræsentantskab, i 1867 i Sø- og Handelsretten. Carøe blev 1866 udnævnt til etatsråd, 1869 til Ridder af Dannebrog, 1885 til Dannebrogsmand og 1893 til Kommandør af 1. grad. Han døde 1893.

21. september 1849 ægtede han Caroline Marie Thiesen (20. oktober 1820 – 5. september 1865), datter af hospitalsforstander Thiesen i Kolding.

Han er begravet på Garnisons Kirkegård.

Han er portrætteret posthumt på P.S. Krøyers Fra Kjøbenhavns Børs (1895).

Kilder[redigér | redigér wikikode]