Johan Hjort (1922–2001)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Johan Hjort
Født 21. maj 1922 Rediger på Wikidata
Død 19. oktober 2001 (79 år) Rediger på Wikidata
Far Johan Bernhard Hjort Rediger på Wikidata
Mor Anna Cathrine Holst Rediger på Wikidata
Søskende Helge Bernhard Hjort,
Haldis Hjort,
Kirsti Hjort,
Wanda Maria Heger,
Peter F. Hjort Rediger på Wikidata
Barn Nils Lid Hjort Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Advokat Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Johan Hjort. (Se også artikler, som begynder med Johan Hjort)

Johan Hjort (født 21. maj 1922 i Kristiania (oslo), død 19. oktober 2001 i Oslo) var en norsk højesteretsadvokat.

Hjort var søn af højesteretadvokat Johan Bernhard Hjort og blev selv en af de mest berømte norske advokater i anden halvdel af 1900-tallet. Han førte over tusind sager for det norske Højesteretet.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Johan Hjort voksede op i Bestum som den næstældste i en søskendeflok på seks børn. Han gik på Ullern gymnasium og tog examen artium i foråret 1940 og 1. afdeling jura i foråret 1942. Hans far blev interneret i Tyskland i samme året, efter et ophold på Grini. Da han havde to tyske svogre med gode kontakter, blev det hurtigt arrangeret således, at familien blev sendt til Tyskland og indkvarteret i familiens slot Groß Kreutz, vest for Berlin. Der begyndte johans søster Wanda til at opsøge og registrere norske koncentrationslejrfanger, og familien, og flere andre nordmænd kom med i det arbejde, der var grundlag for grev Bernadottes Røde Kors-aktionen med de hvide busser i foråret 1945. Efter kapitulationen blev Johan Hjort i Hamburg med status som en britisk løjtnant i den Norwegian Relief Corps og fortsatte sammen med korpset arbejdet på at få alle nordmænd tilbage til Norge, før han vendte tilbage og fortsatte med at studere. Han blev bachelor.jur. i 1946.

Efter sine studier, fulgte arbejdet som sekretær i Fængselsstyret i justitsministeriet. Derefter var han bl.a. dommerfuldmægtig i Utah, før han tiltrådte sin fars firma som advokatfuldmægtig. På det tidspunkt havde de mange forræderisager, som gav erfaring indenfor strafferetten. I 1957 tog han advokaturen. Fra 1968 til 1982 var han fast forsvarer i Højesteret, og i mere end 30 år var han forsvarer eller procesfullmægtig. Advokatfirmaet voksede stærkt i sin tid, og var et af de største i Oslo, da han fratråd som aktiv kompagnon.

Han var bror til Peter F. Hjort.

Sager[redigér | rediger kildetekst]

Johan Hjort havde en varieret sagsportefølje, nogle af disse blev meget omtalt. Udover de før nævnte landsforræderisager  kan det nævnes, at han blandt andet var involveret i de meget omtalte retssager mod Børre Knudsen og Ludvig Nessa. Han har også bragt sagen for politiet i den velkendte politivold-sagen i Bergen. Han vil også blive husket for hans arbejde med ytringsfriheden.

Hverv[redigér | rediger kildetekst]

Hæder[redigér | rediger kildetekst]

  • Ridder af 1. klasse af St. Olav for hans indsats i norsk retsliv. (1994)

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]