Johan Olof Wallin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Johan Olof Wallin

Personlig information
Født 15. oktober 1779 Rediger på Wikidata
Stora Tuna landskommun, Sverige Rediger på Wikidata
Død 30. juni 1839 (59 år) Rediger på Wikidata
Uppsala, Sverige Rediger på Wikidata
Gravsted Norra begravningsplatsen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Uppsala Universitet Rediger på Wikidata
Medlem af Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien,
Kungliga Vetenskapsakademien,
Svenska Akademien Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Teolog, salmedigter, forfatter, præst, digter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johan Olof Wallin (født 15. oktober 1779 i Dalarne, død 30. juni 1839 i Uppsala) var en svensk ærkebiskop og digter.

Wallin vandt sig tidlig et digternavn ved oversættelser og efterligninger af Horats og Vergil. 1808 fik han en belønning på 200 dukater fra det svenske Akademi. Han blev præst 1806 og steg hurtig i kirkens tjeneste. 1816 udnævntes han således til domprovst i Västerås, 1818 til første sognepræst i Stockholm, og endelig 1837 til ærkebiskop. Desuden blev en mængde forskellige hverv, gejstlige, æstetiske og politiske, betroede ham i årenes løb. Han interesserede sig meget for skolevæsenet, og oprettelsen 1831 af den Wallinske Skole i Stockholm for pigebørn, der skal have en fyldigere uddannelse, skyldtes ham.

Som digter og navnlig som taler vandt Wallin dog sin største berømmelse: "Du skjald som få, du taler som ingen", sang Tegnér om ham efter hans død. Hans poetiske frembringelser var dels verdslige, dels kirkelige og er prægede af en dyb følelse, som spænder både over melankolske gravstemninger og det lette selskabshumør. Han skrev en stor mængde salmer, og 1816 samlede han dels egne salmer, dels andres til en særlig salmebog, som 1819 blev autoriseret. En samling prædikener udgavs efter hans død (1—3, 1840—41), oversat på dansk af Peter Theodor Schorn. Wallins Samlade vitterhetsarbeten, 1—2, blev udgivet 1847—48. Hans svanesang Dödens engel (1839) er også gengivet på dansk af Christian Richardt (1889).

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SverigeSpire
Denne biografiske artikel om en svensker, eller en person født i Sverige, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi