John Grisham

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
John Grisham

John Ray Grisham (født 8. februar 1955) er en tidligere amerikansk advokat, der er blevet en af nutidens mest succesrige forfattere med over 250 mio. solgte bøger.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

John Grisham er den næstældste af 5 søskende og blev født i Jonesboro, Arkansas. Faren var bygningsarbejder, og moderen var hjemmegående. I de første 12 år af hans liv flyttede familien meget rundt, men i 1967 bosatte de sig i Southaven, Mississippi. I 1977 blev han bachelor i økonomi fra Mississppi State University. Herefter læste han jura ved University of Mississippi School of Law, hvorfra han fik afgangseksamen i 1981.

Samme år som han blev færdig med studierne, giftede han sig med Renee Jones. Han begyndte at arbejde som forsvarsadvokat i Southaven. I 1983-1990 repræsenterede han Demokraterne i delstaten Mississippis andetkammer (Repræsentanternes Hus).

Grishams forfatterkarriere startede, efter at han havde set en vidneforklaring fra en 12-årig voldtægtsramt pige. Det fik ham til at tænke over, hvad der ville være sket, hvis pigens far og brødre havde dræbt voldtægtsforbryderen. Inspireret heraf skrev han romanen Øje for øje (A time to kill). Efter at manuskriptet var blevet afvist af flere forlag, besluttede Wynwood Press i 1987 at udgive bogen i et oplag på 5000 eksemplarer.

Allerede dagen efter at han var blevet færdig med den første bog, begyndte han at arbejde på Firmaets mand (The Firm), der blev hans kommercielle genembrud. Firmaets mand lå som nummer 1 på New York Times bestsellerliste i 47 uger og blev i 1993 filmatiseret med Tom Cruise i hovedrollen. Siden da har John Grisham udgivet ca. 1 bog om året, og 9 af hans bøger er blevet filmatiseret.

John Grisham udgav i 2006 i USA sin første bog baseret på virkelige hændelser. Bogen hedder The Innocent Man, og udkom i Danmark i 2008 under titlen Uskyldig Dømt.

Hans forfatterskab er stærkt præget af hans kristne tro, som bl.a. kommer til udtryk ved hans kamp for de fattige.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]