Jonas Ramus (justitiarius)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

|Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.}}

Jonas Ramus (født 17. august 1718 i København, død 28. august 1765 i Kristiania) var en dansk-norsk justitiarius.

Jonas Ramus var 4. søn af biskop Christian RamusFyn. Han deponerede 1736 og blev i 1742 immatrikuleret som jurist i Halle; har måske også studeret ved flere andre fremmede universiteter.

1745 var han bleven assessor i den kongelige Hofret og 1755 i Højesteret, hvorfra han 1761 befordredes til justitiarius i den norske overhofret. I denne stilling døde han i 1765.

Han blev i 1750 optaget som medlem af den københavnske frimurerloge St. Martin.[1]

Han var gift med Mechtele Dorothea født Sechmann, en datter af justitiarius i Højesteret Diderik Sechmann.

Ramus har, så vidt vides, intet udgivet i trykken, men var en velstuderet mand, hvem Peter Frederik Suhm roser for "god Smag og grundig Læsning",[2] ligesom han besad en god historisk bogsamling. I 1745 var han en af stifterne af Det kongelige danske Selskab for Fædrelandets Historie og bistod i dette Jacob Langebek med som sekretær at føre protokollerne og besørge brevvekslingen.

Hvad der især interesserede ham, var hans faders fødelands, Norges, historie, et træk, der minder om Erich Christian Werlauff i en senere tid. Han indbød i 1744 til subskription på en dansk oversættelse af datidens bedste Norgeshistorie, Thormod TorfæusHistoria rerum Norvegicarum, men heraf udkom intet.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ K.L. Bugge, Det danske frimureries historie, bind 1, 1910, s. 181.
  2. ^ Suhm, Samlede Skrifter, VII, 51

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Werlauff, Det kgl. danske Selskab, s. 15. 19. Kirkehistoriske Samlinger, 4. R. IV, 131. Personalhistorisk Tidsskrift, I, 59. 200.


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af L. Daae. i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 13. bind, side 391, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.